Српски  Magyar 

Око Бељанске баре засађено 500 садница дрвећа

Месна заједница Турија, у сарадњи са општином Србобран и Јавниом предузећем "Србијашуме", наставила је у понедељак акцију пошумљавања простора око Бељанске баре. Овога пута засађено је око 500 садница разног дрвећа, а најактивнија у акцији била су лица на издржавању казни у Казнено-поправном заводу у Новом Саду.

"Настављамо акцију пошумљавања непосредног и ширег простора Бељанске баре, која је започета још прошле године. Уређујемо површину на којој је била дивља депонија и претварамо га у користан простор. Врсте које садимо су цер, храст лужњак, бела врба, јавор и топола. До овог тренутка засађено је око 500 квалитетних садница, пар година старих и око два метра високих, и настављамо даље. Има још површина које планирамо да пошумимо, неке девестиране површине на којим су некада биле депоније, и важно нам је да имамо подршку партнера у послу. Верујем да ће до краја године бити организована још једна или две сличне акције. Надамо се да ће ово за пар година бити једна лепа шума и да ћемо бити поносни на оно што смо заједнички учинили за Турију и општину Србобран", рекао је Александар Јојкић, председник Савета МЗ Турија.

Акцију пошумљавања Бељанске баре обишао је Нешко Честић, председник општине Србобран. Он је искористио прилику и најавио још неке послове у простору око Бељанске баре.

"Општина Србобран спада у ред најслабије пошумљених општина у Војводини и само добро организоване акције попут ове могу изменити ту слику. Имамо добру сарадњу са Јавним предузећем 'Србијашуме', такође и са 'Војводинашумама', а општина Србобран је и сама обезбедила један број садница за пошумљавање одређених површина, али и за поделу грађанима, што је предвиђено нашом Стратегијом пошумљавања. Циљ нам је да у наредне четири године заиста као општинска управа оставимо траг и када је у питању зеленило и пошумљавање", рекао је Честић.

Он је изразио задовољство што на пројекту уређења Бељанске баре више органа и институција показује добру вољу да да свој допринос у оплемењивању простора, од Месне заједнице Турија, преко општине Србобран, до ЈВП "Воде Војводине" и ЈП "Србијашуме", Покрајинске владе, до удружења грађана и вредних појединаца. "Сви су они вољни да се овај део доведе у функционално стање у туристичком смислу. Наставићемо започете пројекте, чак и покренути нове, јер планирамо да средимо простор са десне стране пута ка Бељанској бари пошумљавањем и новим стазама, затим у обавези смо да средимо све атарске путеве око Бељанске баре, а са НИС-ом смо договорили реконструкцију моста преко канала. Истовремено, многи салаши у околини ће добити струју у оквиру наших договора са Нафтном индустријом Србије", рекао је Честић.

Службени лист