Српски  Magyar 

Парошки: Добили смо развојни буџет

"Ово је била последња седница Скупштине општине у 2016. години и усвајање буџета за наредну годину било је веома важно за све грађане. Потрудили смо се да све службе, председник општине, Општинско веће и друга тела и комисије, сви који су учествовали у његовој изради, дају пун допринос конципирању квалитетног документа, објективног и транспарентног, што је, уверен сам, постигнуто, па са посебним задовољством, оцењујем да смо имали веома добру седницу и одличне резултате рада", рекао је о VI заседању локалног парламента Радивој Парошки, председник СО Србобран.

Као посебно важне тачке дневног реда, Парошки је издвојио управо усвајање буџета за 2017. годину и одлуку о јавном задуживању општине Србобран.

"На овим тачкама имали смо велико интересовање одборника, а са места председника Скупштине општине могу да кажем да је ово била најбоља седница у овом сазиву, на којој су одборници била на висини задатка, на прави начин су учествовали у раду. Буџет је урађен квалитетно, водило се рачуна о свим областима друштвеног живота, а све што је планирано за наредну годину је реално, јер су реални и извори прихода. Конкурисаћемо додатно код многих домаћих и страних фондова, тако да постоји реална могућност да обезбедимо и додатна средства и буџет буде и већи. Ако се реализује и у планирамом износу од нешто више од милијарде динара, остварићемо значајан помак у квалитету живота грађана општине Србобран", рекао је Парошки.

Он је изразио мишљење да мала општина попут србобранске, треба да буде поносна што је обезбедила тако велика средства за 2017. годину. "Уштедело се у 2016. години, добили смо одређене донације од Владе Војводине, само у последњем периоду прибавили смо око 170 милиона динара, и све то је велики помак. Концепција буџета је развојна, више од 55 одсто укупних средстава је усмерено у капиталне расходе, што је чињеница вредна похвале. Посебно ме обрадовала велика подршка буџету, тачније не само буџету. Последњих неколико седница добро припремљене одлуке добијају подршку и дела опозиције, што значи  да смо на добром пута да без страначке политике шире подржавамо добре одлуке за општину Србобран", рекао је Парошки.

Према његовим речима, подједнако важна била је и одлука о јавном задуживању општине Србобран, јер се с њом улази у поступак изградње пречистача отпадних вода и колектора. "Општина Србобран има веома мали проценат изграђености канализационог система и у 21. веку морамо нешто значајно учинити да се то промени. Пре двадесетак година Србобран је добио одређена средства и урађен је део канализације, али без праве функције, а касније није било новца да се ради како треба. Нормалан поступак је да се прво изгради пречистач и колектор, па да се онда шири канализациона мреже и прикључују домаћинства и други корисници. Овога пута обезбедили смо изградњу пречистача и колектора на начин што смо добили бескаматни кредит и донацију. Словенија се одлучила за овај пројекат, одобрила нам донацију од 500.000 евра, додатних 200.000 евра за трошкове кредита, и 1,6 милиона евра кредита, без камате. Наша локална самоуправа ће обезбедити средства за колектор, што је предуслов за ширење канализационе мреже. Следи нам посао који ће стварно променити комуналну слику целе општине Србобран", рекао је Парошки.

Председник Скупштине општине сматра да циљ сваке локалне администрације мора бити стварање бољих услова за живот, а то се може постићи једино конципирањем развојних планова и обезбеђивањем новца за њихову реализацију. "Уколико тога нема, онда стагнирамо, покривамо само основне расходе и ту нема неке велике среће. Тачно је да сам се увек залагао за то да се расподелом средстава у буџету омогући развој средине, и овога пута, када смо по први пут у позиција да као власт планирамо општинску касу, изузетно сам задовољан што смо успели да направимо буџет који ће бити полуга за развој општине Србобран у целини. Стварамо услове да привлачимо капитал, домаћи и страни, да субвенционишемо развој мале привреде, предузетника и пољопривредника, пре свега наших, како би већ у 2017. години дошли до већег броја запослених. Стварамо амбијент за развој привреде и то доказујемо кроз овај буџет", рекао је Парошки.

Службени лист