Српски  Magyar 

Стоп за лоше постављање знакова

Stop za loše postavljanje znakova

Незадовољно начином на који се постављају саобраћајни знаци на улицама Србобрана, посебно у Змај Јовиној улици која ускоро треба бити отворена за саобраћај, руководство општине Србобран и службе задужене за комуналне и друге послове, одржало је хитан састанак и наложило исправљење свих досад примећених неправилности.

Као проблем јавила се нетачност информација које стоје на знацима, место њиховог постављања, па чак и непотребно дуплирање знакова на истом месту. Знакове је постављало ДОО "Боја" из Сомбора.

Уз Нешка Честића и Радивоја Парошког, председника општине и председника Скупштине општине Србобран, састанку су присуствовали Мирослав Караћ, доскорашњи директор ЈП "Дирекција за изградњу и урбанизам општине Србобран", комунална инспекторка Нада Нађ, Ђорђе Дебељачки и Ђорђе Џеков, чланови Општинског већа, као и представници Општинске управе и других тела.

"Саобраћајна сигнализација у Змај Јовиној улици је, углавном, постављена неправилно. Знаци су заклоњени стубовима, крошњама дрвећа, нису на прописаној раздаљини од пешачког прелаза, па су због тога скроз нефунционални. Када смо видели како се ради, заустави смо радове и већ је дошло до уклањања неких од њих. Очекујемо да се све уреди као треба, у што краћем року", рекла је Нада Нађ.


Мирослав Караћ је истакао да је наручилац посла инсистирао да се све ради у складу са уговором, према пројекту и према важећим прописима. "Грешка извођача била је што нам се нису јавили у петак, када су почели да постављају знакове, иако је интерни договор био да се са радовима крене данас, у понедељак, и да трају до среде, како би се Змај Јовина улица отворила за саобраћај. Грађани су нам јавили шта се ради у улици, изашли смо на терен и увидели да се не ради према договору и да се ради неквалитетно. Контактирали смо са предузећем 'Боја' и најавили су долазак у Србобран за уторак. Сматрам да је пројекат урађен по прописима и тражићемо да се све што не ваља отклони што пре. Мислим да је неодговорност извођача узрок проблема који је настао", рекао је Караћ.


Ђорђе Џеков, који је и председник Савета за безбедност саобраћаја, рекао је да је недопустиво да се послови изводе како не треба. "Мислим да грешака има и код пројектанта који, изгледа, није предвидео да у улици постоји дрворед и велико осветљење. Кад се погледа како је знак постављен иза дрвета, или како се преклапају, мени то личи као да је неко радио намерно. Није ми јасно ни шта ради наш надзор, они би требали да воде рачуна о томе и очигледно су затајили. Отварање улице мора да се уради како треба и ово што се догодило за мене је нелогично. Не смемо дозволити да се овакве ствари дешавају", рекао је Џеков.  

Нешко Честић, председник општине Србобран, рекао је да очекује да се у току сутрашњег дана све неправилности отклоне и договорени посао уради коректно и професионално. Он је додао да ће општина учинити све како би се воља грађана испоштовала и Змај Јовина улица што пре отворила за саобраћај. Такође, Честић је похвалио рад Комуналне инспекције која је зауставила постављање знакова.   

Службени лист