Српски  Magyar 

Пуна подршка "Бисеру" од општине Србобран

Нешко Честић, председник општине Србобран, посетио је јуче Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима "Бисер" и разговарао са Славком Попић, председницом Удружења, и њеним сарадницима о функционисању "Бисера". Саговорници су се сагласили да сарадња локалне самоуправе и "Бисера" иде у правом смеру, уз жељу да сваки будући облик сарадње буде додатни подстрек бољем функционисању Удружења, стварању бољих услова за боравак штићеника и њихову пуну заштиту и афирмацију.

"Веома сам задовољан свим што сам видео и чуо и управо то је разлог због чега сам обећао пуну подршку овом Удружењу. 'Бисер' својим радом потврђује колико невладин сектор може да буде значајан и садржајно оплемени друштвени живот. Када ово кажем, ту првенствено мислим на маргинализоване групе и грађане којима је потребна помоћ да би могли да се остваре као равноправни чланови друштва. Бисер управо то ради у нашој општини и зато им честитам. Ово ће бити година која ће бити најбоља до сада у смислу сарадње Удружења и локалне самоуправе. Помоћи ћемо колико год можемо, али да морају да нам кажу које су њихове стварне потребе и да траже, а наш задатак је да онда то и обезбедимо", рекао је Честић.

Као главна тема разговора наметнуо се проблем простора у коме "Бисер" делује. Просторије које је ова организација својевремено добила на коришћење од општине, реституцијом су враћене првобитном власнику, тако да се само захваљујући доброј вољи власника дневни боравак налази у простору некадашње Месне заједнице Унчић. Као могуће решење овог проблема провериће се могућност да се "Бисер" пресели на Вашариште, где општина Србобран има просторије.

"Објаснили смо председнику општине Србобран Честићу ситуацију у којој се налазимо и затражили да добијемо простор у старој школи на Вашаришту. Имамо уверавања да ћемо, уколико све буде у реду са правне стране, имати пуну подршку Честића за добијање тог простора за рад. У том случају би решили и дневни боравак, и учионице за рани третман, све оно што смо морали да делимо на два објекта. У 2017. години ће нам бити обезбеђена и средства за услуге које смо покренули претходне године, уз подршку надлежног министарства и локалне самоуправе, попут психолошких, дефектолошких и логопедских третмана, што је веома важно. Данашњи састанак је био одличан, хвала на подршци коју нам пружају и она је додатна обавеза за нас", рекла је Попић. 

Службени лист