Српски  Magyar 

Представљени пројекти привредне сарадње Србије и Немачке

Данас је у просторијама компаније Siemens одржана је радионица „Фондови за јачање привредне сарадње Србије и Немачке“, у организацији НАЛЕД-а и Немачке организација за међународну сарадњу (GIZ), уз подршку Немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ).

На радионици је најпре представљен „Програм развојног партнерства са приватним компанијама“ који стимулише партнерство приватних компанија и јавног сектора и нуди могућност заједничког спровођења и финансирања до 50% од укупне вредности пројеката. За овакву врсту подршке потребно је да се развојни циљеви компанија и јавног сектора преклапају и да пројекти буду усмерени  на промоцију нових технологија, унапређење различитих стандарда, преквалификације и обуке запослених, подстицање извоза и слично.

Такође, присутни су имали прилику да се упознају и са три програма у оквиру  Центра за интернационалне миграције - „Returning Experts“, „Diaspora Cooperation“ и „Diaspora Experts“, који подразумевају краткорочне и дугорочне ангажмане стручњака из дијаспоре, који желе да се врате у Србију и пренесу знања и искуства која су стекли у Немачкој у циљу побољшавања услова живота и пословања у Србији. За оне који прихвате ангажовање експерата из дијаспоре у својој организацији, обезбеђене су и различите врсте подстицаја: додатак на плату у трајању од две године, опремање радног места код послодавца у Србији и покривање трошкове пресељења и повратка.

извор: НАЛЕД

Службени лист