Српски  Magyar 

Фестивал науке у ОШ "Јован Јовановић Змај"

Већ пету годину за редом у Основној школи "Јован Јовановић Змај" одржава се Фестивал науке. Ове године по први пут млади научници добили су подршку Нафтне индустрије Србије јер је пројекат реализован у оквиру програма "Заједници заједно". Фестивал науке у Србобрану одржава се по узору на сличну манифестацију коју организује Универзитет у Новом Саду, али је овај србобрански проширен и за један спортски дан у ком ће се ученици надметати у меколико спортских дисциплина.

"У реализацију пројекат укључени су наставници, ученици и бројни гости, највише студенти Природно-математичког факултета у Новом Саду, као и чланови Удружења за борбу против шећерне болести 'Плави круг'. Свака наука и научна дисциплина има свој штанд а презентери су, уз подршку наставника, сами ученици. Ту су штандови из физике, географије, биологије, хемије и математике, као и штандови посвећени страним језицима енглеском и немачком. На овај начин се пруже се увид у другачији свет науке од оног на који су ученици навикли на редовним часовима, а посетиоци добијају додатне информације у односу на предвиђени наставни програм и могућност да присуствују огледима. Циљ је посетиоцима приказати забавну страну науке, да учење може бити веома занимљиво и да се нова сазнања могу стицати и у процесу који не личи на учење. Фестивал науке је прилика за неформално учење", рекла је Адријана Верес, организаторка Фестивала.

Ерика Муњин Сокола, директорка ОШ "Јован Јовановић Змај", истакла је да је Фестивал науке веома важан за ову установу, посебно због жеље да се ученици заинтригирају за неке научне области, предмете и дисциплене, али и због могућности да се кроз организацију, уз подршку НИС-а, обезбеди новац за набавку вредних наставних средстава која остају у власништву школе. "Припреме су трајале скоро десет месеци, учествовали су скоро сви наставници и ученици, а придружили су нам се и пријатељи из 'Плавог круга', и ученици из свих основних и средњих школа из општине Србобран", рекла је Муњин Сокола.

Подршку србобранском Фестивалу науке пружио је и др Растислав Стојсављевић, доцент Природно-математичког факултета, департмана за Географију, туризам и хотелијерство. Он је изразио задовољство одзивом ученика на Фестивал, посебно истичући да је добро што се види искрена жеља код посетилаца да се сазна нешто ново, али и да је важно одржати континуитет у организацији и тако ученицима указати да предмети које уче могу бити и забавни.

Службени лист