Српски  Magyar 

Одржана 33. Кобасицијада у Турији

Месари и кобасичари окупљени око Мирослава Медурића Чике поново су јуче оборили Гинисов рекорд - справили су туринску кобасицу дугу 2.033 метра, показали је свету окупљеном у центру села, а затим је распарчали "на метре" и послали на дегустацију у скоро све крајеве Србије, Балкана и Европе.  Продата је за само три сата, није остало "ни за лек", једино решење је да се чека 2018. и 34. Кобасицијада.

Турију је јуче, према проценама организатора, посетило више од 40.000 гостију из Мађарске, Словачке, Чешке, Аустрије, Немачке, Италије, бивших југословенских република и свих крајева Србије. Међу посебним гостима су били и кобасичари и саламари из Бекешчабе у Мађарској, Севнице у Словенији, као и Самобора и Светог Петра у Шуми, из Хрватске.

Најпрепознатљивију гастрономску манифестацију у Војводини отворио је председник општине Србобран Нешко Честић, који је, према ритуалу манифестације, први пресекао кобасицу. Према најавама, ово би могла бити последња Кобасицијада у којој се главни производ правио на овај начин, јер постоји план да у Турију стигне немачки инвеститор и отвори индустријски погон за производњу кобасица.

"Са нашим немачким партнерима планирамо изградњу индустрије кобасица у Турији. До следеће године верујем да ће то бити спроведено у дело, као и мото Кобасицијаде је 'С кобасицом у Европску унију'. У овом пројекту најважније да се створи шанса да узгајивачи свиња у Србобрану, Турији и Надаљу, који то раде већ деценијама, свиње продају новој фабрици, а ми добијемо производ од домаћег меса, онакав на какав смо се сви навикли. То је важније од тога колико ће људи бити запослено". рекао је Честић.

Др Дубравко Видуч, председник Регионалног удружења саламера и кобасичара средње и источне Европе, позвао је представнике Кобасицијаде и општине Србобран да присуствују другом редовном састанку удружењу у Печују у Мађарској, као и на Саламијаду у Самобору. Истовремено, позив је стигао и за Кобасичијаду у Светом Петру у Шуми, малом месту у Истри, тако да туријском удружењу и општини Србобран следе бројни кораци на успостављању сарадње и позициониорања у оквиру кабасичарских удружења. Иначе, Мирославу Медурићу следи и додела титуле "Витез од кобасице" управо у Светом Петру у Шуми.

"Кобасицу смо почели да правимо у четвртак, а завршили смо је у петак у шест ујутро. За њену припрему заклано је 35 крмача и утрошено око три и по тоне чистог меса. Надевена је у калибрираним природним цревима пречника 32/34 која су састављена под притиском. Мешана је четири дана, да буде истог укуса у сваком метру, и осам људи укупно је 'преко рука' пребацило 24 тоне. Сви смо оставили своје личне обавезе да би Кобасицијада још једном успела и потврдила да је најбоља манифестација ове врсте", рекао је Мирослав Медурић.

Кобасицијада је имала и богат културно-уметнички програм, у којем су у суботу током дана наступила културно-уметничка друштва из Бечеја, Кисача, Нове Пазове, Краљеваца, Жарковца, Лознице, Кумана и Новог Сада, а вечерњи термин је био резервисан за концерт Ане Бекуте. Пропретни програм обележили су и изложба слика, џудо турнир и други садржаји.

У оквиру манифестације проглашени су најбољи приватни и индустријски произвођачи кобасице. У домаћој радиности најукусније кобасице направили су Ранислав Станков, Шандор Балинт и Здравко Елесин из Турије, а најуспешнији кланични произвођачи су месаре "Цвета" из Врбаса, "Сики" из Новог Сада и "Змајевац" из Ирига.

Још више слика и утисака о Кобасицијади можете видети на званичном сајту манифестације.

Фото: srbobran.rs, Танјуг/Јарослав Пап

Службени лист