Српски  Magyar 

Акција скринига почела предавањем

Првим предавањем посвећеним превенцији карцинома грлића материце, јуче одржаним у пуној сали Скупштине општине Србобран, у Србобрану, Турији и Надаљу почела је акција превентивних прегледа припадница лепшег пола на ову опаку болест.

Млађим и старијим девојкама и женама прво су се обратили др Корнелија Хушчи, директорка ДЗ "Др Ђорђе Бастић", и Нешко Честић, председник општине Србобран.

"Ова акција веома је важна за наше становништво. Предавањем крећемо у скриниг у циљу раног откривања карцинома грлића материце, и прегледаћемо многе жене. Акција ће трајати неколико месеци, позиваћемо жене и девојке, посебно оне које никада нису посетиле Одељење гинекологије и нису урадиле ПАП тест. Сви ће бити позивани да посете Дом здравља и изврше преглед који је безболан и бесплатан. Хвала локалној самоуправи која нам је обезбедила средства за набавку 1.000 тестова и тако омогућила да спроведемо једну веома важну акцију за здравље наших грађана", рекла је др Хушчи.



"Добро здравље становништва, у овом случају жена, за локалну самоуправу је веома високо постављен задатак. Наша је обавеза да Дому здравља, који је носилац здравствене заштите грађана и у ком раде стручни и посвећени лекари и друго особље, обезбедимо сву материјалну подршку и услове да раде свој посао онако како треба, а грађанима да приближимо услуге и олакшамо долазак до лекара. Зато смо и подржали акције скринига, подржаћемо и друге када дођу на ред, а у овој акцији нам је важно да се сачува репродуктивно здравље наших припадница лепшег пола. Здравље целе нације полази од мајки и морамо га чувати", рекао је Честић.

О превенцији карцинома грлића материце говориле су др Снежана Ерцег и др Слађана Голубовић.

Службени лист