Jun 25, 2018 Last Updated 4:53 PM, Jun 22, 2018

Нови водовод у пола Турије, радови у још две улице

У Турији је 01. марта почела реконструкција водоводне мреже у две улице - Миладина Јоцића и Светог Саве. Средства за радове обезбеђена су 2016. године на конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство у износу од нешто више од девет милиона динара, по пројекту који је припремио Савет Месне заједнице Турија. Према уговору, из локалног буџета за радове је обезбеђено још 20 одсто ове суме, уз обавезу да општина Србобран плати ПДВ на укупан износ, тако да је у нови водовод у Турији уложено више од 11 милина динара.

"Са завршетком водоводне мреже у ове две улице комплетирана је реконструкција водоводног система у половини села, од улице Светога Саве па све према Надаљу. Овај део села сада има нови водовод. Урадили смо прстенасти систем водоснабдевања који нам омогућава да са мреже независно искључујемо само делове улица, на пример код евентуалних хаварија, а не као до сада када су се морали искључивати цели блокови или део села. Нови водовод постављен је у улицама Бранка Радичевића, Ђуре Вујиног, Јована Поповића, Вука Караџића, Змај Јовиној, Кајмакчаланској, Николе Тесле и Саве Ковачевића. Сада нам предстоји припрема пројекта за исти посао у другом делу села и за његову израду ће нам требати око 500.000 динара. Тај пројекат покриће преосталих десетак улица које су и даље на старој мрежи", рекао је за srbobran.rs Зоран Дудварски, потпредседник Савета МЗ Турија.

Ово није све о чему се размишља у овом Савету и, према речима Дудварског, идеја је да се осмисли пројекат којим би се цело место прикључило на предвиђену фабрику воде за Србобран. "Уколико то не би било изводљиво, наш циљ ће бити изградња фабрике воде за Турију. Такође, у договору са локалном самоуправом и председником Нешком Честићем, ускоро почињу радови на осветљавању туријског моста, уређењу атмосферске канализације, асфалтирању приступних путева атару, као и постављање видео надзора у центру Турије. Савет Месне заједнице, заједно са општином Србобран и свим партнерима, уређује село по свим стандардима, желимо да колико год можемо смањимо разлике између живота у малом мести и граду, јер нам је стало да млади остају у Турији, али не по цену да не могу да воде живот по мери човека 21. века. Њима мора бити обезбеђен амбијент да живе удобно, раде и стварају, да имају културне и спортске садржаје, да се друже, као и њиховим вршњацима у градовима", рекао је Дудварски.