Српски  Magyar 

Општини Србобран средства за бољу социјалну заштиту

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин потписао је са представницима 123 локалне самоуправе из целе Србије уговоре о наменским трансферима намењеним развоју постојећих и успостављању нових услуга социјалне заштите у свим локалним самоуправама које су испод републичког просека развијености. Један од уговора, у име општине Србобран, потписао је Стефан Младеновић, члан Општинског већа задужен за социјална питања. Потписивању у Палати Србија присуствовала је и Бисерка Веселиновић, директорка Центра за социјални рад општине Србобран.

Наменски трансфери у укупном износу од 701 милион динара обезбеђени су из буџета и намењени су развоју постојећих и успостављању нових услуга социјалне заштите (дневни боравци, дневни клубови, помоћ у кући, прихватилишта, прихватне станице, свратишта, становање уз подршку, лични пратилац детета, саветодавно терапијске услуге). То ће допринети да се ове услуге развијају равномерно у целој Србији. Прошле године је за наменске трансфере за 122 локалне самоуправе било издвојено 400 милиона динара.

"Локалне самоуправе су обавезне да развијају и одржавају систем социјалне заштите. Држава Србија је обезбедила новац за то. У оној мери у којој смо напреднији, у оној мери у којој зарађујемо више, одмах се то осети у социјалним категоријама, одмах се то осети према онима којима је помоћ потребна", рекао је Вулин.

Изражавајући задовољство због увећања средстава опредељених за општину Србобран у односу на претходну годину, Младеновић је истакао да ово представља унапређење сарадње са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. "Наша општина од 2012. године улаже озбиљна средства у систем социјалне заштите и помаже најугроженијим становницима. Трудимо се да сваке године увећамо давања у социјалну заштуту. Средства која ће овим уговором бити трансферисана из буџета републике Србије потрудићемо се да утрошимо наменски и у интересу корисника система социјалне заштите", рекао је Младеновић.

О значају уговора говорила је Бисерка Веселиновић, директорка ЦСР. "Имамо маргинализоване групе које од локалне самоуправе очекују да се на посебан начин одговори на потребе које они имају. Првенствено мислим на старачка домаћинства којима је потребна специфична потпора у одржавању основних животних функција и породице које се брину о инвалидној деци. Како што је рекао министар Вулин, свака општина треба да омогући минимум људских права која треба да буду темељ за развој и надоградњу свега онога што је неопходно за квалитетнији живот. Овде се ради о подстицају локалним самоуправама да уз средства која су саме обезбедиле, могу додатно да јачају и раде на одрживости услуга које пружају лицима у систему социјалне заштите", рекла је Веселиновић.


Службени лист