Српски  Magyar 

Општина Србобран међу најбољим у попису нелегалних објеката

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, представила је данас јавности резултате пописа нелегалних објеката у Србији, истичући да су за три месеца општине пописале више од милион нелегалних објеката, а нове процене су да их у Србији има укупно 2,2 милиона. Потпредседница Владе је подсетила да су у новембру прошле године све општине у Србији пописале 346.000 објеката, а да је у последња три месеца пописано око милион објеката.

Представљању резултата у Влади Србије присуствовао је и Нешко Честић, председник општине Србобран, који је позив добио заједно са својим колегама из десетак општина у Србији са најбољим резултатима у поступку пописивања нелегалних објеката.

"После одлуке да на пословима озакоњења запослимо 1.056 људи са бироа, старости између 30 и 35 година, којима је ово углавном први посао, закључно са 14. мартом пописана су 1.353.463 објекта. То показује да можемо, и да запошљавање нових, младих људи и контроле тима Министарства који је обишао сва места у Србији, дају резултат”, рекла је Михајловићева. Она је истакла да је стање лошије од очекиваног, јер су раније процене РГЗ-а говориле да у Србији има око 1,6 милиона нелегалних објеката, а по ранијим законима била су пријављена 661.054. "То само говори колико је Закон о озакоњењу објеката важан, као и колико је ова област десетинама година уназад била запуштена. Захваљујући попису, Србија ће добити и прву базу података о свим нелегалним објектима”, рекла је потпредседница Владе.

Михајловићева је нагласила да је завршетак озакоњења важан за грађане, који ће моћи својој деци и уницима да оставе легалне, озакоњене станове и куће, али и за локалне самоуправе, које ће само од такси за озакоњење имати најмање 100 милиона евра. "Тај новац општине неће трошити на плате и репрезентацију, него ће бити враћен грађанима кроз изградњу и обнову локалних путева, канализације, водовода, али и школа и обданишта", рекла је Михајловић.

"У сваком случају пријају речи похвале које је на рачун општине Србобран и наше администрације и служби изрекла потпредседница Владе Зорана Михајловић. Радило смо ефикасно, грађанима смо добро објаснили о чему ради и успели смо да брзо попишемо нелегалне објекте. Корист ће бити обострана, грађани ће од сада својом имовином располагати у њеној пуној вредности, а локална самоуправа ће приходовати кроз таксе и порез на имовину. То одмах значи веће могућности за улагање у инфраструктурно опремање и уређење Србобрана, Турије и Надаља", рекао је Нешко Честић, председник општине Србобран.



Када се заврши попис у свим општинама до краја марта, следећи циљ је да локалне самоуправе једнако ефикасно крену у доношење решења о озакоњењу. Општине ће о у овом случају добити нове квоте колико ће решења о озаконењу морати да донесу, како би се посао завршио на време.

Службени лист