Српски  Magyar 

Надаљ и општина Србобран не заборављају Тозу и Прику

Поводом обележавања 73. годишњице погибије два млада борца, члана Среског комитета Комунистичке партије Југославије - Светозара  Попновакова Тозе и Владе Провчија Прике, делегације СУБНОР-а општина Србобран и Бечеј, као и представници општине Србобран, положили су венце на њихов споменик.

Председник СУБНОР-а општине Србобран Слободан Радић упознао је присутне са историјатом догађаја и околностима под којим су настрадали Тоза и Прика, као и са њиховим илегалним радом и деловањем у току окупације. 

"Одајемо дужну пошту и обнављамо сећање на јуначко дело Светозара Попновакова Тозе и Владе Провча Прике. Чином партриотизма, части, јунаштва и жртвоваљем, Тоза и Прика показали су како се бори за народ и како се осваја слобода. Њихов пример, нажалост, је само један од мноштва примера личног и колективног жртвовања у борби против завојевача у мноштву ослободилачких ратова у којима је наш народ био приморана да брани част, достојанство и слободу. Тиме одајемо пошту и свим јунацима нашег рода који су, не жалећи и сопствене животе, дали  огроман допринос да данас живимо у миру и слободи. Зато не само данас, негу увек и на сваком мести, треба говорити и спомињати јуначка дела наших предака јер она се морају увек истицати као свети примери жртвовоњања за слободу. Они су својим јуначким делом задобили вечну славу а нама, њиховим потомцима, пружили могућност да живимо у миру и слободи. Њихово дело је славно а нама завет и надахнуће", рекао је овом приликом председник Скупштине општине Србобран Радивој Парошки. 

Полагању венаца присуствовали су и представници МЗ Надаљ и СУБНОР Надаљ.