Jun 24, 2018 Last Updated 4:53 PM, Jun 22, 2018

Дебељачки: Поносан сам на тим који чини КЛЕР

Канцеларија за локални економски развој општине Србобран постала је за седам месеци рада један од најпрепознатљивијих знакова локалне самоуправе и потврда њене решености да учини све да створи услове за ефикаснији развој Србобрана, Турије и Надаља. Група младих, образованих људи, предвођена руководиоцем КЛЕР-а Радивојем Дебељачким, чланом Општинског већа задуженим за међународну и регионалну сарадњу и локални економски развој, ујединила се око истих циља - подршка и услуга привредницима, предузетницима и пољопривредним произвођачима, припрема пројеката и успостављање контаката са партнерима из земље и иностранства.

За званичну интернет презентацију општине Србобран говори Радивој Дебељачки, руководиоц Канцеларије за локални економски развој.

srbobran.rs: Има ли КЛЕР свој салдо после неколико месеци рада?

Дебељачки: "За ових седам месеци кроз пројекте које је припремала, израђивала и координирала Канцеларија за локални економски развој, у општину Србобран слило се око 35 милиона динара, што је за једну малу средину као што смо ми, веома значајно. Посебно ми је драго што смо успели да реализујемо два пројекта прекограничне сарадње, ради се о сарадњи са општинама Тазлар и Јаношхалма, у којим смо конкурисали за реконструкцију нашег задружног дома, који, претпостављам, многи грађани жељно очекују, као и за уградњу противпожарне заштите у Малом позоришту. Велика је ствар што је Србобран кренуо са пројектима прекограничне сарадње и уверен сам да се кроз њих могу планирати многе важне ствари за наш град. У припреми су још неки пројекти међународне сарадње и очекујемо да и они добију подршку"

srbobran.rs: Који део активности КЛЕР-а сматрате најважнијим?

Дебељачки: "Поред ових пројеката, посебан део активности КЛЕР-а јесте сарадња са привредом. Уверен сам да Канцеларија за локални економски развој мора имати снажан ниво комуникације са нашим привредницима и предузетницима, и успотављање те сарадње започели смо прављењем базе података о нашим фирмама свих врста. Сада прелазимо на на следећи корак, а то је израда јединствене базе за целу Бачку, што се ради у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка. Привредници могу очекивати да ћемо их обавештавати о активностима које могу бити од значаја за њихово боље пословање, као и о свим расположивим средствима за која могу да конкуришу. Конкретан пример је припрема конкурса за привреднике по ком ће се по први пут из општинског буџета издвојити 3,5 милиона динара за предузетнике из различитих области. Средства ће се моћи трошити за опрему, почетак пословања или за обрт. То је наша конкретна подршка привреди".

srbobran.rs: Којим активностима се тренутно бавите?

Дебељачки: "Предали смо доста пројеката на конкурсе разних министарстава и покрајинских секретаријата и чекамо одговор. Пре свега, истакао бих Министраство културе и информисања, где смо заједно са Домом културе предали неколико пројеката. Истовремено, очекујемо да нам буде одобрен и пројекат који смо предали Покрајинском секратаријату за образовање. Од већ одобрених, подсећам на два веома значајна пројекта; то су реконструкција и санација спортске хале и пратећих објеката, где смо од Покрајинске владе добили 4,1 милион динара, и доградња Одељења педијатрије Дома здравља "Др Ђорђе Бастић", за коју смо добили око три милиона динара".

srbobran.rs: Ко су људи који чине КЛЕР?

Дебељачки: "Стварно сам поносан на младе људе који имају велики ентузијазам, схватају свој задатак и дају максималан допринос за развој средине у којој живе. Први пројекат који је општина Србобран реализовала од како смо преузели одговорност за вршење власти, био је покретање рада Канцеларије за локални економски развој, а скоро сви остали пројекти изродили су се из успешности тог првог. Постали смо препознатљиви, то нам отвара многа врата, и верујем да сви они који су на почетку били нестрпљиви, сада разумеју схватају колико вреди Канцеларија за локални економски развојИмамо јако добру сарадњу са Општинском управом и некадашњом Дирекцијом за урбанизам и изградњу, и заједнички успевамо да остваримо ове резултате. Веома је важно и поверење које у потпуности имамо од председника општине Нешка Честића. Добро смо кренули, али нас из дана у дан очекују све веће обавезе. Морамо припремити још бољу презентацију општине Србобран тако што ћемо покушати да направимо портал на енглеском језику, промовисати наше радне зоне кроз брошуре и пропратне материјале, а све с намером да привучемо потенцијалне инвеститоре. ".