Српски  Magyar 

Дом здравља и Плави круг обележили Светски дан здравља

Великом акцијом бесплатних прегледа Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" и Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг"  обележили су данас Светски дан здравља. За неколико сати рада са грађанима прегледало се седамдесетак Србобранаца, највише оних који због обавеза немају превише времена за посете лекарима у званичним установама, што је и један од главних мотива за организацију ових акција.

Сви заинтересовани имали су могућност да веома брзо и једноставно измере крвни притисак, ниво шећера у крви, телесну тежину и висину, БМИ, затим проценат масноће у телу, сатурацију кисеоника у крви и спирометрију. Уз прегледе грађани су могли и да чују савете др Корнелије Хушчи и др Илије Газепова, највише о правилној исхрани и штетним и добрим животним навикама.

"Ове године Светски дан здравља посвећен је превенцији депресије, болести која се све учесталије јавља и код нас. Узрок томе може бити и начин живота којим данас живимо, стрес, социо-економски фактори и слично. Наши суграђани имају услуге психијатра и психолога у Дому здравља, на овом месту могу испунити и кратки упитник који може указати на могуће проблеме са депресијом, и у том случају лекари реагују и упућују пацијенте на стручне прегледе", рекла је др Корнелија Хушчи.

Акцијом у Месној заједници настављена је традиција организовања бесплатних прегледа у Србобрану. Др Илија Газепов најавио је да ће слични прегледи бити организовани и на другим местима, с циљем да се Дом здравља приближи пацијентима и на време се открију разне промене у њиховом здрављу, како би лакше и без последица биле отклоњене.

Службени лист