Српски  Magyar 

Обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца на споменик жртвама фашизма на Тргу слободе у центру Србобрана, данас је обележен 09. мај, Дан победе над фашизмом.

Венце на споменик положили су представници општине Србобран - Нешко Честић, председник општине, Радивој Парошки, председник Скупштине општине, и Лазар Крајиновић, азменик председника општине, затим представници СУБНОР-а, као и Удружењаратних војних инвалида.

"Дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у II светском рату, 09. мај, обележавамо као Дан победе над фашизмом. Сваке године обележава се у великом броју земаља, а посебно у Русији, односно Москви, где се одржава војна парада. Полагањем венаца на на наш споменик слободе, у центру Србобарана, придружујемо се прослави Дана победе над фашизмом. Током НОБ-а погинуло је 359 лица из општине Србобран, 181 из Србобрана, 109 из Турије и 68 из Надаља, о чему сведочи више спомен обележја и спомен плоча у насељеним местима. Данас обележавамо 72. годиншњицу од ослобођења и подсећамо младе на важне догађаје и људе из наше прошлости, на све оне који су дали своје животе да би ми живели у миру. Нека им је вечна слава и хвала", рекао је, између осталог, Слободан Радић, председник СУБНОР-а.

Нешк Честић, председник општине Србобран, истакао је да Србија захвална свим родољубима, жртвама и учесницима Народно-ослободилачког рата, али и свих других ратова, јер без њих данас не би било слободе. "Нека нам ова годишњица буде и опомена да је и најгори мир бољи од најбоље победе у рату. У свим ратовима дали смо много жртава, оно најбоље, младост и снагу, и наша је жеља, баш зато, да сада све наше неспоразуме решавамо мирно, без жртава. Сви ратови које смо водили били су нам наметнути, никада их нисмо започињали зато што смо били жељни рата, већ зато што смо били жељни слободе. Нека нам у будућности једини циљ буде мир, али ако на нападну, поново ћемо победити", рекао је Честић. 

 

Службени лист