Српски  Magyar 

"Златна цитра" за љубитеље мађарске изворне музике

Србобран ће у суботу, 13. маја, бити домаћин манифестације "Златна цитра", 22. такмичења цитраша из војвођанских основних школа.

Прво такмичење младих цитраша одржано је 1995. године у Србобрану, као пратећи програм велике манифестације Дуриндо (Durindó) и Ђенђешбокрета (Gyöngyösbokréta). Овога пута пријавило се укупно 17 такмичарских група из дванаест војвођанских места. Уз такмичаре из Србобрана, посетиоци ће имати прилику да чују и госте из Скореновца, Дебељаче, Мужље, Руског села, Чоке, Сенте, Богароша, Палића, Пачира, Телечке и Темерина.

"Очекујемо квалитетно и лепо такмичење. Поново се показало да ово такмичење мађарске народне музике има своје оправдање, јер је расадник талената и учесника каснијих манифестација, као што је бечејско такмичење ученика средњих школа, као и највеће годишње манифестације војвођанске мађарске народне музике и фолклора Дуриндо и Ђенђешбокрета. На манифестацију очекујемо сваког ко воли изворну мађарску народну музику, а посебно стари народни инструмент, цитру", саопштили су организатори.

Такмичење почиње у 14.00 часова, у Основној школи "Јован Јовановић Змај", а улаз је бесплатан. Одржавање ове манифестације подржава и Општинска управа Србобран.

Службени лист