Српски  Magyar 

Одржани "Дани Бељанске баре"

Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине", као управљач Заштићеним природним добром Бељанска бара, заједно са општином Србобран и предшколским и школским образовним установама, организовало је ове године по први пут "Дане Бељанске баре". Завршни чин манифестације одиграо се данас у Србобрану и Турији, на Европски дан паркова.

Програм је почео едукацијом о биљном и животињском свету Бељанске баре за децу из вртића у Турији, а настављен је изложбом најуспешнијих ликовних и литерарних радова који су пристигли на конкурс са темом посвећеном овом заштићеном природном резервату. ЈВП "Воде Војводине" обезбедило је награде за 13 најуспешнијих учесника конкурса. Ученици свих основних школа из општине Србобран, заједно са својим наставницима, припремили су за ову прилику и приредбу са темама из екологије, а присуствовали су и представници Покрајинског секретаријата за урбанизами заштиту животне средине и локалне самоуправе Србобран.

"Дани Бељанске баре" организовани су са циљем да се подигне еколошка свест деце основношколског узраста о значају заштите овог подручја.

"Ове године по први организујемо 'Дане Бељанске баре', с циљем да едукујемо младе о потреби заштите животне средине. За ту намену имали смо и литерарни и ликовни конкурс на ком су деца стварала на тему Бељанске баре, и са задвољством могу констатовати да су се све школе из општине Србобран одазвале нашем позиву да учествују у акцијама. Основна школа 'Јован Јовановић Змај' била нам је добар домаћин и могу са задовољством истаћи да смо на прави начин обележили 24. мај - Европски дан паркова. Надам се да ћемо наставити и следеће године да обележавамо овај важан датум и организујемо неке нове едукације и конкурсе", рекла је Миланка Мишковић, шеф Одељења за бригу о заштићеним подручјима у ЈВП "Воде Војводине", и захвалила општини Србобран на подршци у организовању "Дана Бељанске баре".

Задовољство учињеним и реакцијом најмлађих на позив да се укључе у едукацију и акције заштите животне средине, изразио је и Нешко Честић, председник општине Србобран. "Врло је важно, можда и најважније, да наше најмлађе на време научимо колико је важна здрава животна средина, а овакве акције су најбољи начин за то. Општина Србобран, и поред тога што се наша земља налази на дну лествице када говоримо о екологији, чини све да уреди и учини здравим окружење у ком живимо, и партнерство са 'Водама Војводине' у овој акцији је добар пример како се на овом пољу може учинити доста. Из општинског буџета издвајамо средства за животну средину, конкретно Бељанску бару, и трудимо се да подржимо све пројекте ове врсте", рекао је Честић.

"Драго нам је што смо у идеју очувања и унапређења Парка природе Бељанска бара укључили најмлађе генерације и предшколских и школских образовних установа. Децу од малена треба васпитавати у духу екологије и здравог животног окружења, а они као велики сунђери, ако од малих ногу прихвате здраве навике, заувек ћемо имати људе који брину о окружењу. Они касније утичу и на друге чланове својих породица, родитеље, баке и деке, који би могли мало да се праваспитају када је у питању екологија. Ово је први пут да у оквиру обележавања Светског дана паркова природе, локална самоуправа преко свог Савета за Бељанску бару, и ЈВП ' Воде Војводине', заједно са школама и вртићима, организују овакве едукације, конкурсе, приредбе, и све је подрђено очувању нашег вредног Парка природе Бељанска бара. Најбољи учесници на ликовном и литерарном конкурсу добили су вредне награде и уверен сам да смо на прави начин кренули у пролећно уређење и промовисање овог простора, јер нас у наредним недељама очекује још доста акција", рекао је др Илија Газепов, председник Савета Парка природе Бељанска бара.

Заштићено природно добро Бељанска бара проглашена је за парк природе 2013. године.

Жири за доделу награда Јелена Поповић, наставник ликовне културе, Снежана Хасанагић Ђорђин, наставник српског језика и књижевности, и Гордана Ходоницки, члан Савета Парка природе "Бељанска бара", изабрао је најбоље радове ликовног и литерарног конкурса, чији су аутори награђени вредним наградама.

Ликовни радови:

нижи разреди -

1. Михајло Мркшић, III2, ОШ "Вук Караџић, и Ивана Шијачић, II1, ОШ "Јован Јовановић Змај", 2. Анђела Грујић, III, ОШ "Жарко Зрењанин Уча", 3. Сара Јандрић, I, ОШ "Петар Драпшин"

виши разреди -

1. Наташа Капларски, VIII1, ОШ "Јован Јовановић Змај", Стева Неда, VI3, ОШ "Вук Караџић", Едвард Киш, VIII3, ОШ "Јован Јовановић Змај"

Литерарни радови:

нижи разреди -

1. Јасмина Васић, III1, ОШ "Вук Караџић", 2. Јована Шипош, V, ОШ "Жарко Зрењанин Уча", 3. Јелена Трифуновић, V, ОШ "Петар Драпшин"

виши разреди -

1. Оливера Голуб, VII, ОШ "Жарко Зрењанин Уча", 2. Теодора Шијачић, VI, ОШ "Јован Јовановић Змај", 3. Александра Ђукић, VII, ОШ "Вук Караџић"  


         


Службени лист