Српски  Magyar 

Одржана IX седница Скупштине општине

Одборници Скупштине општине Србобран одржали су девето заседање. Локални парламент, којим је председавао Радивој Парошки, председник СО, разматрао је 27 тачака дневног реда, али је само једна, Одлука о стављању ван снаге Одлуке о преносу права коришћења непокретности без накнаде, која се односила на функционисање одмаралишта у Сутомору, изазвала дуготрајну расправу међу одборницима.

Претходно је гласовима владајуће већине усвојена Одлука о изменама и допунама Одлуке о Општинском већу, чиме је ово тело проширено је на 13 чланова. Усвојене су и пете измене Статута општине Србобран, а затим је на ред дошла расправа о одмаралишту Сутомору.



Одлуком о стављању ван снаге Одлуке о преносу права коришћења непокретности без накнаде, општини Србобран враћано је на управљање одмаралиште у Сутомору, у Црној Гори, о ком се до сада бринуо Центар за спорт и туризам. Ова одлука званично је у скупштинском материјалу образложена речима да "Центар за спорт и туризам није кадровски оспособљен да на прави начин управља објектом одмаралишта у Сутомору те је потребно изнаћи друго решење за организацију, рад и управљање одмаралиштем у Сутомору, што ће се решити статусном променом - гашењем пословне јединице и оснивањем самосталног правног лица - друштва са ограниченом одговорношћу, чији ће основач бити општина Србобран, које ће обављати делатност туризма са седиштем у Сутомору, Република Црна Гора".

На неправилности у функционисању одмаралишта у Сутомору, како је речено за говорницом, указао је Државна ревизорска институција, и све измене врше се зарад усклађивања са законима и прописима, поручила је са говорнице Јулија Попић, начелница Општинске управе. Власништво се преноси на општину Србобран, циљ је да одмаралиште буде сређено, само себе издржава и ради у корист грађана, речено је између осталог на сецници.

Опозициони одборници нису се сложили са овим предлогом и изнели су сумњу да статусна промена отвара могућност да општина Србобран у будућности изгуби власништо на објектом, да се измене раде намерно у том циљу, на шта је Нешко Честић, председник општине Србобран, одговорио да одмаралиште није на продају, већ ће бити сређено и наставити да ради за грађане општине Србобран. Предложену одлуку владајуће већине подржало је 19 одборника.



У наставку, Скупштина општине Србобран је донела одлуке о измени одлука о отуђењу две непокретности у Надаљу и једне у Србобрану, одлуку о прибављању непокретности у јавну својину непосредном погодбом, као и Програм за унапређење услова живота локалне заједнице, а посебно за изградњу инфраструктурних објеката и других објеката у циљу побољшања услова живота грађана општине Србобран за 2017. годину.

Без расправе, већином гласова, Скупштина општине је усвојила извештаје о раду са извештајима о финансијском пословању за 2016. годину Дома културе Србобран, Народне библиотеке Србобран, Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран, Центра за социјални рад, а затим и Програм социјалне заштите у 2017. години.



Наредних пет тачака биле су посвећене Предшколској установи "Радост" и одборници су дали подршку анексу Годишњег плана рада за 2016/2017. годину ове установе, изменама и допунама Предшколског програма, Развојном плану за период 2017 – 2020. година, допунама Статута, као и Извештају о финансијском пословању за 2016. годину.

Подршку локалног парламента добили су и Извештај о пословању и Завршни рачун Дома здравља "Др Ђорђе Бастић" за 2016. годину, Извештај о извршењу Плана рада и Финансијског плана исте установе за период 01. 01. – 31. 12. 2016. године, и План рада и Финансијски план за 2017. годину.

До краја седнице усвојени су извештаји о раду Савета са извештајима о финансијском пословању месних заједница Србобран, Турија и Надаљ за 2016. годину, као и решење о разрешењу директора Установе за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран. Седницу су затворила одборничка питања.

Службени лист