Jul 21, 2018 Last Updated 7:48 AM, Jul 20, 2018

Србобранци посетили Ујхарћан и Деску

Делегација општине Србобран, предвођена Радивојем Парошким, председником општине, присуствовала је за викенд великом гастрономском фестивалу Харћанфест, који се сваког 09. септембра одржава у граду Ујхарћан, у Мађарској.

Ова манифестација посвећена је очувању културног, фоклорног и гастрономског наслеђа Немаца, који у ово месту живе вековима. Програм је осмишљен на начин и да гости фестивала представе своја традиционална јела, па се тако општина Србобран, између осталих специјалитета, представила и туријском кобасицом која је прављена на лицу места.

"Радо смо се одазвали позиву градоначелника Ујхарћана да присисутвујемо овој свечаности. Сарадња Србобрана и Ујхарћана постоји годинама, али ово је први пут да се састају и упознају руководства два града и прилика да се разговара и о продубљивању односа. Србобрану је потребна помоћ, пре свега градова из Мађарске, односно Европске уније, и мислим да са Јаношхалмом, Орошхазом, Тазларом и сада Ујхарћаном, имамо доста добре односе, али је сигурно и да могу бити унапређени. За крај овог или почетак следећег месеца имамо наговештај да ће нам у посету доћи градоначелник Ујхарћана и одмах ћемо кренути у разговоре о сарадњи. Ујхарћан је мало, лепо уређено место у којем живе Немци, уз подршку своје матицчне државе Немачке, па и то може бити пут за усвајање бољих решења када говоримо о уласку у ЕУ или приступању разним фондовима", оценио је Парошки.

Заједно са председником општине Србобран, Ујхарћан су посетили помоћница председника општине Аранка Бергел, и чланови Општинског већа Радивој Дебељачки, Ифју Золтан и Беата Сабадош Фодор. Организатори фестивала у Ујхарћану били су локална самоуправа и Немачка национална самоуправа Ујхарћан.Истовремено, Културно-уметничко друштво "Бард" учествовало је на фестивалу ајвара и смотри српских фоклора у Дески, такође у Мађарској. Наступале су фоклорне групе из Мађарске, Србије и Румуније. У повратку из Ујхарћана делегација општине Србобран посетила је и Деску и присуствовала наступу србобранског КУД-а.