Jul 23, 2018 Last Updated 7:48 AM, Jul 20, 2018

01. октобар - Међународни дан старијих особа

Данас је 01. октобар - Међународни дан старијих особа. Овим поводом у Клубу пензионера у Центру за социјални рад сусрели су се старији Србобранци и представници локалне самоуправе - Радивој Парошки, председник општине Србобран, и др Илија Газепов, члан Општинског већа. Свима су им добри домаћини били запослени у Центру за социјални рад, предвођени Бисерком Веселиновић, дирекорком установе.

Слоган овогодишње кампање и Међународног дана старијих особа је "Корак у будућност: препознавање талената, доприноса и учешћа старијих у друштву", и изабран је са циљем да се промовише допринос и учешће старијих особа у породици, локалној заједници и друштву.

Поздрављајући окупљене у Клубу пензионера, Веселиновић је истакла да традиционално окупљање поводом Међународног дана старијих особа траје већ десетак година. "Прича о старењу почиње са рођењем. Онолико колико пренесемо младима и деци о старењу, толико ћемо добити поштовања и сачувати самопоштовање у старости. Морамо себе градити и даље, а то што припадамо неком трећем добу, пуном добу живота, не значи да су наши квалитети и квалитети онога што можемо да пружимо заједници, смањени. Напротив, време са којим располажу стара лица, лепота и искуство, треба да се деле са другима, било овако овде у нашем Клубу или са члановима породице, унуцима, комшијама. Веома сте на важни и надам се да вам оно што развијамо кроз социјалну заштиту, заједно са локалном самоуправом, улива поверење да ћемо вашу самосталну старост помагати у оквиру ваших домова, без потребе да идете негде даље", рекла је Веселиновић и захвалила свим присустним на издвојеном времену и задовољству које се увек ствара њиховим окупљањем.

Председник општине Србобран Радивој Парошки пожелео је свим старијим становницима општине Србобран мирне пензионерске дане, уз констатцију да је унапређење њиховог положаја један од приоритета локалне самоуправе. 

"Овај сусрет радо сам прихватио јер заслужујете да се према вама односимо са још више поштовања. Ви сте својим животом и радом заслужили да вам се изађу у сусрет и да вам се омогући да наставите свој животни век срећни и задовољни. И ми ћемо бити срећни и задовољни ако видимо да ви и сада можете дати свој допринос заједници", рекао је Парошки и позвао старија лица да се слободно обрате локалној самоуправи и изнесу своје идеје како побољшати њихов статус. 

Председник општине је истакао да је и сама локална самоуправа разматрала ове могућности и донела одлуку да припреми једну врсту помоћи за пензионере у општини Србобран. "Надам се да ће та помоћ олакшати живот. Заједно са Центром за социјални рад трудићемо се да вам обезбедимо и више, ту смо да вам будемо подршка и од помоћи", рекао је Парошки. Он је подсетио да кроз јавне радове које суфинансира општина Србобран, функционише и сервис геронтодомаћица, ускоро креће бесплатан месни и међумесни превоз у општини Србобран, као и да се значајна средства из буџета редовно усмеравају у Центар за социјални рад. Такође, Парошки је понудио и подршку у организовању екскурзија за старија лица.