Sep 20, 2018 Last Updated 10:38 AM, Sep 19, 2018

Почела са радом Народна кухиња

У Србобрану је данас почела са радом Народна кухиња. Наредних јесењих и зимских месеци 72 породице, колико је тренутно на списку Центра за социјални рад, преузимаће дневно 150 топлих оброка, што је још један вид подршке социјално угроженим лицима од стране општине Србобран и Црвеног крста Србобран.

Првом радном дану Народне кухиње и подели топлог пасуља са кобасицама, присуствовао је и Радивој Парошки, председник општине Србобран. Пред зградом Месне заједнице Србобран, где се оброци деле, он је разговарао са грађанима, чуо њихове сугестије и предлоге, и са Золтаном Бергелом, првим човеком Црвеног крста Србобран, одмах реаговао у циљу отклањања уочених проблема.


"Поново имамо Народну кухињу, мало обимнију него претходне године, када смо испоручивали 120 оброка. Сада је то 150 оброка који ће се делити међу 72 породице. Тачан број ћемо знати за недељак дана, када се поступак ухода и закључимо ко стварно жели и коме треба ова врсту помоћи. Пет дана недељно обезбеђујемо кувани оброк, а шестог дана је у понуди суви оброк. Листу корисника прави Центар за социјални рад према социјалним картама, а Црвени крст је само реализатор пројекта", рекао је Бергел, секретар Црвеног крста.

"Наш циљ је да помогнемо свим социјално угроженим лицима, зато и постоји Народна кухиња, али нам је и циљ да створимо услове да ви сами можете да обезбедити себи нормалан живот. До тада, када сте већ у овој ситуацији, учинићемо све да будете задовољни. Ове године подршку је добио већи број људи него претходне, делимо више оброка, а ми ћемо се трудити да они буду обимни и квалитетни. Желим да што пре сви дођемо у ситуацију да Народна кухиња не мора да ради и то ће бити успех свих нас заједно. Општина је ове године издвојила значајна средства за социјалне сврхе; преко 3 милиона динара усмерено је у социјална давања преко Црвеног крста, у укупна социјална давања усмерено је више од 40 милиона динара, јер хоћемо да сви живе достојно човека. Обилазићемо кухињу, да видимо како се спрема и шта се дели, а хвала Црвеном крсту и Центру за социјални рад који се баве овим питањима у нашој општини", рекао је Парошки.