Српски  Magyar 

Лекари у ДЗ "Др Ђорђе Бастић" обележили славу

Запослени у Дому здравља "Др Ђођре Бастић" свечано су данас обележили Светог Козму и Дамјана. Свети врачи слава су лекара. Славски колач освештали су свештеници Српске православне цркве, а међу гостима су били представници локалне самоуправе, јавних предузећа и установа.

"Наш задатак је да будемо на услузи свим грађанима. За нас је најважнији пацијент и због тога ћемо увести одређене промене, мењаће се одређене структуре, јер сматрам да је нормално да једни одлазе, а други долазе. Радићемо много на превенцији, јер наш задатак није само да лечимо, него и да превенирамо болести да до њих не дође. Због тога до краја године планирамо неколико важних акција. Радићемо на пројекту превенције карцинома дојке, такође планирамо превентивне прегледе на рано откривање карцинома тестиса. Одређени скрининзи ће се радити код нас у лабораторији, пошто желимо да што већи број запослених буде укључен у превентивне делатности, како би смо спречили зачетак и ширење болести", рекла је др Светлана Рајак, нова директорка ДЗ "Др Ђорђе Бастић".



Директорка је истакла да установи следи кадровско освежавање па тако од следеће недеље почиње да ради пулмолог. "Имали смо кратак период без пулмолога, али ће у наредном периоду, два пута недељно, бити на услузи нашим пацијентима. Циљ је да га укључимо у превентивно деловање. Када то кажем пре свега мислим на превенцију хроничне опструктивне болести плућа. Ово је јако важно, нарочито за пацијенте преко 40 година старости, јер превентивним деловањем можемо да спречимо емфизем плућа, астму. Такође, очекујем да након разговора који следе наредне недеље, на Одељењу опште праксе и у Служби хитне медицинске помоћи добијемо једног лекара мађарске националности", рекла је др Рајак.


 
Према њенима речима, Дом здравља је једна од најважнијих установа и носи велику одговорност према грађанима. "За наш рад од велике је важности подршка коју свакодневно имамо од општине Србобран и председника Радивоја Парошког. Улива сигурност сазнање да свака акција или план које осмислимо наилази на материјалну и сваку другу подршку и то нам обезбеђује да радимо у лакшим условима, окренути ономе што јесте наша професија - медицина и брига о здрављу грађана. Таква обећања имам и за будући рад установе и веома сам задовољна због тога", рекла је за srbobran.rs др Рајак.   

Службени лист