Oct 19, 2018 Last Updated 2:07 PM, Oct 19, 2018

Обележен Дан школе "Јован Јовановић Змај"

Једночасовним културним програмом и откивањем бисте Јовану Јовановићу Змају, у понедељак је обележен Дан школе која носи име познатог српског песника. У присуству покрајинског секретара за образовање Михаља Њилаша, председника општине Србобран Радивоја Парошког, председнице Скупштине општине Милене Аларгић, као и бројних функционера локалне самоуправе, представника других образовних установа, јавних предузећа, родитеља и ученика, изведен је пригодан програм који је подсетио на дела познатог песника, али и промовисао једну од најзначајнијих вредности Србобрана - толеранцију и дух заједништва.

Добродошлицу гостима, уз честитке за Дан школе, пожелела је Ерика Муњин Сокола, директорка ОШ "Јован Јовановић Змај". "Хвала свима који су овој школи некад и сада помогли на било који начин. Пре свега мислим на локалну самоуправу и Покрајински секретаријат за образовање, а њихова подршка се најбоље види када погледате около, све до нове бисте на уласку у нашу школу", рекла је Муњин Сокола.

Председник општине Радивој Парошки пожелео је свим ученицима, наставницима и другим запосленим срећан празник, уз речи да је рад Основне школе "Јован Јовановић Змај" одличан пример како треба да функционише једна образовна установа.

"Покрајински секретаријат за образовање и секретар Њилаш учинили су доста за школе у општини Србобран и може се рећи да имамо плодоносан однос и добру сарадњу. Ова школа, коју похађају деца српске и мађарске националности, добар је пример како се негују добри међунационални односи и желим да јавно то изрекнем. Наш пример може да служи и другим срединама, а жеља нам је да се настави у истом смеру, да наша деца остану добра као и до сада, да наставе са успесима у раду, а обавеза је локалне самоуправе да подржи све пројекте који доносе развој установе и целог система образовања", рекао је Парошки. Откривајући бисту Јована Јовановића Змаја на улазу у школу, заједно са директорком Муњин Сокола, Парошки је изразио задовољство што је локална самоуправа обезбедила новац да се поново подигне обележје песнику на месту са ког су неодговорни појединци однели предходну, чиме се шаље јасна порука свима са сличним намерама да ништа не може зауставити решеност општине Србобран и њених институција да промовише праве вредности и улаже у младе, у будућност целог друштва.    

Обраћајући се окупљеним у холу школе, покрајински секретар Њилаш казао је да је упућен у историјат школе и да је традиција од скоро седам деценија, колико школа постоји, пуна светлих тренутака који се морају наставити новим. 

"Ово је двојезична школа и за нас су веома важни добри међунационални односи у установи и у целом Србобрану. Ради се о уредној, добро организованој школи и јасно су видљиви резултати Покрајинске владе на овој школској згради. У новом циклусу подршке образовању заузели смо став да се обнове сви школски објекти, локалним, покрајинским и републичким средствима, и то је наш вишегодишњи задатак. Овде у Србобрану, у овој школи, обезбедили смо пет милиона динара из буџета Војводине за замену прозора, а како се остварила и уштеда, остало је новца и за врата која долазе на ред за мењање. Надам се да су деца задовољна и да ће се успешно наставити образовни рад", рекао је секретар Њилаш.