Oct 19, 2018 Last Updated 3:15 PM, Oct 19, 2018

Промовисани резултати сарадње НИС-а и локалних заједница

У пословном центру Нафтне индустрије Србије у Новом Саду синоћ су представљени резултати сарадње НИС-а и локалних заједница из целе Србије, са којима компанија већ девет година развија сарадњу кроз програм "Заједници заједно".

Свечаности су присуствовали Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе, градоначелници и председници 11 општина и градова у којима НИС обавља делатност: Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Кањижа, Србобран, Житиште и Нови Бечеј, као и носиоци и корисници пројеката који су реализовани у претходном периоду. Општину Србонран представљали су Радивој Парошки, председник општине, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, Радивој Дебељачки, члан Општинског већа, Небојша Недељковић, помоћник председника општине, као и представници неколико удружења и организација које су ове године добиле подршку НИС-а.

На свечаном догађају представљено је свих 11 општина и градова који су обухваћени програмом, као и пројекти и средства уложена у њихов развој у протеклих девет година. Поред званичне презентације резултата програма, општине су се представиле и својим аутентичним производима, храном и народним ношњама, који су презентовани на штандовима у фоајеу НИС-овог пословног центра. Општине и градове су представили носиоци и корисници пројеката, који су реализовани на територији локалних заједница у којима НИС реализује програм "Заједници заједно.


Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, истакао је да се "успешно пословање сваке компаније мери бројкама, али права вредност јесте у ономе што остаје, што је уложено у будућност и заједницу у којој компанија живи и ради". "Већ девет година НИС није само велики пословни систем који производи и продаје, већ и добар корпоративни грађанин, блиски комшија и пријатељ који доприноси развоју 11 општина и градова у Србији. Са великим поносом гледамо како некадашње идеје и пројекти постају реални, бољи део живота у местима са којима сарађујемо", рекао је Тјурдењев.

Ђорђе Милићевић, заменик председника Покрајинске владе, рекао је да је НИС једна од најуспешнијих компанија и највећи буџетски давалац у Србији, али и да се од великих увек очекује највише, не само у пословању већ и на другој страни, а то је друштвена одговорност. "Назвао бих то људском страном и њу НИС у континуитету показује. Кроз програм 'Заједници заједно' који НИС од 2009. спроводи сваке године, на територији АП Војводине подржано је 758 пројеката и уложено више од 735 милиона динара у развој културе, науке, образовања, екологије, јавног здравља, социјалне заштите и спорта. Ови подаци недвосмислено говоре о томе да НИС као компанија све то време није бринула само о себи, о свом тржишту, позиционирању и профиту, већ је бринула и о срединама у којима делује. Заједно са тим локалним самоуправама не штедећи новац, трудила се да помогне решавању проблема грађана. Покрајинска Влада ће увек учестовати и бити партнер у активностима које имају карактеристику друштвено одговорног деловања, и подржаваће оне акције које имају за циљ бригу о локалној заједници и њиховим житељима", нагласио је Милићевић.

Задовољство због коннтинуитета у учешћу у програму "Заједници заједно" и доброг односа са НИС-ом, исказао је за srbobran.rs Радивој Парошки, председник општине Србобран. "До сада је кроз овај програм у општини Србобран реализовано 40 пројеката и уложено 49 милиона динара. Нафтна индустрија Србије послује у Србобрану још од осамдесетих година прошлог века и код нас се, за наше услове, налази велико налазиште нафте, заједно радимо и заједно смо усмерени на решавање свих проблема које имамо. Кроз ову акцију НИС, као друштвено одговорна компанија, покушава да се захвали локалним самоуправама са којим сарађује и да помогне укупан друштвени развој. Средства се усмеравају на НВО и удружења, као и на установе значајне за целокупно друштво, а најбоља решења у датом тренутку доноси заједничка комисија која прати и реализацију пројеката", рекао је Парошки. Он је подсетио да се у буџет општине Србобран слива и новац који НИС уплаћује на основу рудне ренте, а ова средства се улажу у развој целокупног друштва. "Програм 'Заједници заједно' је акт добре воље једне велике, одговорне компаније, и то јесте за похвалу. Мало која компанија се одлучује на овакво деловање и ово може бити пример како би се требале понашати и друге компаније у срединама у којим послују и остварују добит", рекао је Парошки.  


НИС већ девет година развија програм "Заједници заједно" са циљем побољшања квалитета живота у локалним заједницама у којима послује. Кроз програм је до сада подржано више од 900 пројеката који су допринели социјално-економском развоју општина и градова, у које је уложено више од милијарду динара. Конкурсом је обухваћено пет области: екологија, наука/образовање, јавно здравље/социјална заштита, култура и спорт. У току је реализација 42 пројекта подржаних у оквиру програма у 2017. години, за које је НИС издвојио 110,5 милиона динара и који ће бити завршени до 30. јуна 2018. године.