Српски  Magyar 

Пријемом обележен Дан особа са инвалидитетом

Поводом 03. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, председник општине Србобран Радивој Парошки, председник општине Србобран, организовао је пријем за чланове Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер", чланове Удружења ратних војних инвалида и особе са инвалидитетом о којим брину службе Центра за социјални рад општине Србобран. Тридесетак особа са разним врстама инвалидитета, предвођени првим људима удружења и установа које брину о њима, уз Парошког, примили су Милена Аларгић, председница Скупштине општине, др Илија Газепов и Радивој Дебељачки, чланови Општинског већа.

"Наша је жеља да све особе са инвалидитетом буду срећне, да имају основе услове за живот, да се несметано укључују у све друштвене токове и заједницу, и локална самоуправа сагледава те потребе. Општина Србобран је у овој години издвојила више од 40 милиона динара за разне видове социјалних давања и материјално и финансијски смо помогли да се одређени проблеми бројних лица са инвалидитетом решавају лакше и брже. То радимо преко својих институција, попут оне најважније каква је Центар за социјални рад, али желим да истакнем и два важна удружења - 'Бисер' и Удружење ратних војних инвалида. Акредитација коју је 'Бисер' добио доказ је да је ово удружење у стању да стручно и професионално пружа ову врсту услуга, и то ће локална самоуправа увек подржати, а УРВИ је ту да се увек брине и подржи и заштити права ратних војних инвалида. Спадамо у ред општина које су озбиљно приступиле проблематици социјалне политике и заштити, збрињавању и помоћи особама са инвалидитетом. Свесни смо и проблема које још нисмо решили, од оних једноставнијих као што су обележавање паркинг места за инвалиде или олакшавање приступа установама, чиме се бавимо, до оних тежих као што је запошљавање ових лица. У будућности све ове проблеме морамо решити и мера нашег успеха биће ваше задовољство", рекао је Парошки и честитао особама са инвалидитетом њихов празник.

Према речима Бисерке Веселиновић, директорке Центра за социјални рад, особе са инвалидитетом у општини Србобран живе у средини "која на најбољи начин може да послужи као пример на који начин се посматрају ова лица и шта је оно што заједница треба да изгради кроз систем подршке да би особе са инвалидитетом и њихове породице могле да живе у средини порекла, уз права која им по закону припадају и користећи услуге без којих права не би имала пун смисао". "Подстицали смо развој услуга социјалне заштите, првенствено кроз пројекте и програме, дајући пример развоја невладиног сектора без којих ми као једина установа социјалне заштите у овој средини, не би могли да понудимо особама са инвалидитетом оно што је потребно. Пре свега мислим на 'Бисер' са којим имамо одличну сарадњу, који је потекао од једне пројекте идеје, разумели смо се и подржали једни друге у хуманој идеји, тако да сам пресрећна када знам да многи млади људи са својим посебним потребама живе у својој средини, у оној у којој су се родили, са својим породицама, и тако Србобран показује степен демократичности према свим врстама разлика", рекла је Веселиновић.

Горан Мијонић, председник локалног одбора УРВИ, изразио је очекивања да ће локална самоуправа до краја реализовати већ започете планове унапређења положаја ратних војних инвалида, али и јавно саопштио да је УРВИ, уколико се јави финансијски проблем, увек спреман да се одрекне свог дела у буџету у корист Удружења 'Бисер'. Он је упознао присутне са активностима Удружења, издвајајући важност бањског лечења ратних војних инвалида, које се у одређеном броју организује сваке године, као и Куп у риболову, који се организује сваке године.

"Сви заједно успели смо да разбијемо одређене предрасуде и то је донело разултате. Треба учинити додатне напоре, удружити средства са средствима која можемо добити од покрајинских и републичких институција, и тако можемо добити још прилазних рампи за инвалиде, обезбедити звучне семафоре, омогућити лакше запошљавање особа са инвалидитетом и друго", рекао је Парошки.

Службени лист