Српски  Magyar 

СКГО помаже Србобрану у реформи пореског система

Руководство општине Србобран учествовало је данас на заседању 45. скупштине Сталне конференције градова и општина, које је одржано у београдском "Сава центру". У разговорима о основној тема скупа - "Стратешки развој локалне самоуправе", учествали су и Радивој Парошки, председник општине Србобран, Радивој Дебељачки, члан Општинског већа и руководилац Канцеларије за локални економски развој, и Небојша Недељковић, помоћник председника општине.

Парошки је овом приликом свечано потписао Споразум о спровођењу пакета подршке за унапређење наплате пореза на имовину у јединицама локалне самоуправе, у оквиру пројекта "Општински економски развој - фаза два", који спроводи ИМГ а финансира СДЦ.

"Општина Србобран је једна од 45 јединица локалне самоуправе које ће бити подржане у оквиру пакета подршке А. Пакет подршке А обухвата све јединице локалне самоуправе које имају до 100.000 становника, а које до сада нису добиле никакву помоћ од стране другог програма или пројекта за унапређење пореза за имовину на својој територији, а тиче се реформи пореза на имовину".

Пројекат ће трајати четири године, и плод је заједничке сарадње Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансија као и Владе Швајцарске, које је и обезбедила новац.

"Пакети подршке јединицама локалне самоуправе подразумевају и пружање експертске подршке и стручног знања у области унапређења администрирања пореза на имовину. То ће омогућити бољу наплату пореза на имовину, повећати изворне приходе локалних самоуправа и омогућити им да превазиђу финансијске потешкоће или уложе у развој својих заједница, за добробит наших грађана и грађанки. Програм подстиче удруживње и сарадњу локалних самоуправа. Пет најуспешнијих општина поделиће наградни фонд са укупним средствима од милиона швајцарских франака, који је обезбедила Влада Швајцарске", стоји у опису пројекта.

Осим делегација градова и општина у Републици Србији, на Скупштини учествују и највиши представници државних органа, владиних и невладиних организација и институција, међународних организација, дипломатског кора, донаторских институција и других партнерских организација и програма. 

На данашњој 45. Скупштини СКГО, биће изабрани нови чланови Председништва, Надзорног одбора, као и председници одбора те организације.



 

Службени лист