Српски  Magyar 

Општини Србобран 3,6 милиона за топлотне пумпе

Радивој Дебељачки, члан Општинског већа и руководилац Канцеларије за локални економски развој, потписао је јуче у Покрајинском секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај, уговор о додели бесповратних средстава за суфинансирање реализације пројеката примене топлотних пумпи за загревање/хлађење објеката јавне намене.

Према одредбама уговора, Покрајински секретаријат за енергетику се обавезао да обезбеди 3.695.182 динара за уградњу топлотних пумпи у вртићима, док је обавеза општине Србобран да за исти пројекат обезбеди додатних 923.800 динара. Реализација пројекта мора бити окончана до 01. јула 2018. године.

"Опредељена средства не само на овом већ и на бројним другим конкурсима током 2017. године, због чега захваљујемо Покрајинској влади на константној подршци, јасан су знак да општина Србобран добро препознаје своје приоритете и успева их квалитетно предочити кроз израду конкурсне документације. Резултат тога су и пројекти који ће се реализовати у области енерергетске ефикасности у објектима у којим бораве наши најмлађи суграђани, где је акценат стављен на уштеду енергије и трошкова, али и на безбедност деце. Систем грејања на гасне пећи са отвореним пламеном у вртићу 'Црвенкапа' биће замењен ефикаснијим и безбединијим, захваљујући подршци Покрајинског секретаријата за енергетику", рекао је Дебељачки након потписивања уговора.

Овај и сличне пројекте у војвођанским општинама Покрајинска влада је покренула са циљем уградње опреме која користи обновљиве изворе енергије ради смањења трошкова за енергију и енергенте, затим смањења емисије штетних гасова, афирмације коришћења обновљивих извора енергије, сигурнијег снабдевања енергијом, смањења зависности од увоза фосилних горива, као и подједнако важне ревитализације постојећих система.

Службени лист