Српски  Magyar 

Припреме за VI Змајев фестивал науке

Основна школа "Јован Јовановић Змај" ускоро ће бити домаћин VI Змајевог фестивала науке. Уз подршку Нафтне индустрије Србије, која је пројекат ове образовне установе уврстила у списак пројеката у оквиру програма "Заједници заједно", посетиоци ће имати прилику да уживају у кратким експериментима, филмовима, анимацијама, презентацијама, бројним радионицама, питалицама, укрштеницама, слагалицама, квизовима и мањим такмичењима.

"Змајев фестивал науке ће се одржати 09. фебруара. Врата наше школе се отварају у 16.00 часова за децу и ученике до IV разреда основних школа, док ученике старијих разреда и остале посетиоце очекујемо од 17.00 часова. НИС је наш пројекат подржао са милион динара и одлучили смо да ове године опремимо школу савременом образовном технологијом. Купљено је осам лап-топова, осам пројектора и осам белих табли, које се тренутно монтирају. Савремена настава захтева савремену образовну технологију и за такав вид наставе неопходна је употреба кратких едукативних филмова, презентација и анимација за интерактивну наставу, као и постојање више ваннаставних активности. Једна од таквих активности је управо наш фестивал. Било је неопходно да се подигне опремљеност школе  у складу са актуелним нормативима и у складу са стратегијом о дуалном образовању, што доводи до смањења удела традиционалне а повећава удео практичне наставе. Такође, у ери интернета наука нам је буквално на длану па се ствара и могућност да се врше додатне ваннаставне активности за ученике са већим интересовањем за науку", рекла је најављујући Змајев фестивал науке Адријана Вереш, професорица биологије и координатор фестивала.

Све радионице и сви научни штандови ће се одржавати у учионицама за дате предмете ради лакше употребе савремене образовне технологије. Предметни наставници и ученици вредно припремају своје штандове из хемије, физике, математике, биологије, историје, географије, енглеског и немачког језика, као и штанд ученика нижих одељења.

"Позивамо посетиоце из целе општине а и шире, да нам се придруже на нашем дану науке, да промовишемо и негујемо праве вредности, да се дружимо и отварамо нове видике", рекла је Вереш.

Службени лист