Српски  Magyar 

Србобран у Програму реформе пореза на имовину

Општина Србобран једна је од 45 општина из целе Србије која је одабрана за реализацију пројекта "Програм реформе пореза на имовину - подршка унапређењу администрирања пореза на имовину и добре управе“, који финансира Влада Швајцарске, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Министарством финансија.

Овим поводом Радивој Парошки, председник општине Србобран, заједно са сарадницима, представницима Општине управе и пореским радницима, састао се са Јеленом Холцнгер из Канцеларије за развој и сарадњу Владе Швајцарске, која спроводи пројекат.

"Бољим и реалнијим нивоом наплате биће превазиђени многи проблеми који егзистирају у локалним самоуправама, а прикупљена средства улагаће се у инфраструктурне пројекте који ће бити корисни за све становнике општине. Кроз овај програм општини Србобран обезбедиће се и ангажовање додатних сарадника на пословима ажурирања база пореских обвезника. Изабране локалне самоуправе имаће подршку у оквиру Платформе за унапређење опорезивања имовине у Србији и изради нових електронских решења у тој области. Предвиђена је и експертска техничка подршка која пружа побољшање транспарентности опорезивања, учешће и одговорност према пореском обвезнику, грађанима и пословном сектору, са циљем побољшања услуга у складу са потребама пореских обвезника и унапређењa и подршкe односa са јавношћу", рекла је Холцингер.

Она је појаснила да крајем марта креће прва фаза пројекта, која подразумева ажурирање база података, за шта ће бити ангажовани пописивачи. "Пет првопласираних општина које у највећој мери буду повећале обухват пореза на имовину, без увећања пореске стопе, биће посебно награђене. Тих пет општина поделиће награду од милион франака од Владе Швајцарске, с тим што новац мора бити утрошен на инфраструктурне пројекте. Такође, мерићемо и компоненту 'добро управљање', што значи успостављање најбољег начина комуникације са грађанима у доношењу одлука где трошити новац пореских обвезника", рекла је Холцингер.

Председник општине Парошки рекао је да се ради о програму који би требао да обезбеди бољу наплату пореза на имовину и успостављање садржајније и ефикасније сарадње у процесу доношења одлука где и како трошити новац пореских обвезника.

"Често говорим о томе да грађани морају знати како се троши њихов новац. Буџет општине Србобран већим делом је састављен од пореза који се убира овде и грађани онда требају знати где се усмеравају та средства. Приликом израде буџета транспарентно смо покушали да представимо наш план, а сада је сваком грађанину доступан водич кроз буџет, како би све било јавно. Кроз овај пројекат и ангажман пописивача на терену, склопићемо праву слику о вредностима које се опорезују, али неће бити повећања пореске стопе, што је важно. Плаћање пореза је патриотска обавеза свих нас, а оно што следи касније, употреба средстава пореских обвезника, је посебна одговорност за оне који то чине. Ту треба успоставити обострано поверење и верујем да ће овај пројекат и томе допринети", рекао је Парошки.