Српски  Magyar 

"Футура" у Србобрану тражи произвођаче краставаца

Након интезивирања контаката са привредницима, који за циљ имају унапређење пословног амбијента у општини Србобран, локална самоуправа одлучила се и за успостављење снажнијих партнерских односа и са пољопривредним произвођачима. Управо зато је повртаре и оне који то желе постати, организовано предавања о узгоју краставаца и понуђена им сарадња са предузећем "Футура" из Фекетића, која се бави прерадом воћа и поврћа.

На ову тему са пољопривредницима су разговарали др Золтан Перлаки, власник и директор "Футуре", Радивој Парошки, председник општине Србобран, и Реља Курјачки, члан Општинског већа задужен за пољопривреду. Сви заинтересовани добили су позив да се укључе у производњу корнишона, за сигурног партнера и по повољним ценама, како би се подстакао развој повртарства у пољопривредним домаћинствима.

"Локална самоуправа има свој интерес у оваквим пројектима а то је побољшање материјалног стандарда наших грађана. Заинтересовани смо за успостављање сарадње јер покушавамо да на што ширем плану омогућимо запошљавање наших грађана. Ово је добра идеја која може да омогући самозапошљавање. Управо зато смо припремили програм подршке пољопривреди вредан више од четири милиона динара. Два милиона биће усмерено у бескаматне кредите, а други део у конкурсе за ратарство, повртарство, воћарство и сточарство. Пољопривреда је окосница развоја наше општине и због тога желимо да пружимо подршку пољопривредним газдинствима", рекао је приликом обраћања присутнима Парошки.

Како се чуло на састанку, произвођачи који се буду укључили имаће квалитетно семе, стручну подршку агронома и неће бити препуштени сами себи.

"Наша фирма која има имплементиране највише стандарде у преради воћа и поврћа, тако да само проверена и квалитетно здравствена, безбедна сировина може да дође у прераду. Сви који одлуче да уђу у посао у нама могу наћи стабилног и дугорочног партнера. Не занима нас велика производња на њивама, нас интересују произвођачи који би радили на мањим површинама, у баштама. То може да буде леп, додатни приход за породицу. Овакви системи већ функционишу у региону и показали су добар резултат. Наш циљ је велики број малих произвођача где се не ангажује додатна радна снага него ради породица. Суштина приче је да свако наплати свој рад. Откупљивач би био са територије општине Србобран, а ми би били гарант да ће комплетна количина бити преузета и обрађена", рекао је др Перлаки. 

Власник "Футуре" најавио је нова предавања за заинтересоване произвођаче на којим би се детаљније упознали са процесом производње.

 


Службени лист