Српски  Magyar 

"Плави круг" и Дом здравља - Бесплатни прегледи у апотеци

Поводом обележавања 07. априла - Светског дана здравља, Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" и Удружење за борбу против шећерне болести "Плави круг", покренули су заједничку акцију бесплатних превентивних прегледа.

У апотеци Дома здравља у Србобрану, од 26. марта до 30. марта од 09.00 до 16.00 часова, свакодневно ће вршити бесплатни, превентивни прегледи нивоа шећера у крви и крвног притиска. Уз прегледе, сви грађани имаће прилику да од лекара и активиста 'Плавог круга' добију савете како да на најефикаснији начин спрече појаву шећерне болести.

"Колика је важност превенције говори податак да у овом тренутку од шећерне болести у свету болује 285 милиона, а у Србији 600.000 људи, што је 8.2% укупног становништва. Тип 2 дијабетеса који има преко 90% оболелих од шећерне болести, сваке године дијагностификује се код 16.000 нових грађана. Охрабрује чињеница да се применом превентивних интервенција и добром контролом болести, као и унапређењем здравствене заштите, обољење и умирање од ове болести може смањити", упозоравајуће су чињенице о овај болести.



Службени лист