Српски  Magyar 

Руководство општине Србобран посетило "Пионир"

Руководство општине Србобран наставило је са акцијом обилазака успешних привредних субјеката и разговора са привредницима о условима у којим послују и како их унапредити, на обострану корист. У уторак је на реду било Акционарску друштво "Пионир", које  више од пола века, на површини од 1.350 хектара, производи натурално семе пољопривредног биља - пшенице, соје, кукуруза, сунцокрета.

У посети "Пиониру" данас су боравили Радивој Парошки, председник општине Србобран, као и Ђорђе Џеков, Радивој Дебељачки и Реља Курјачки, чланови Општинског већа. У разговору са директором предузећа Миленком Синђићем они су се упознали како данас функционише "пионир", у каквим условима раде његови запослени, какви су пословни и развојни планови овог привредног субјекта.

"Пионир је увек било узорно предузеће. После трансформација као да се ништа није променило у погледу организације, рада и функционисања 'Пионира'. У лично и у име сарадника изражавам задовољство што на територији наше општине ради једно овакво предузеће. Локална самоуправа није директно укључена у рад и функционисање привредника, али локална самоуправа може и мора да обезбеђује услове за боље и лакше функционисење привреде на њеној територији. Оно што ми можемо да учинимо у једном делу јесте да олакшамо процедуру када је у питању разна администрација, као што су таксе и друге обавезе које привредници имају. Важно је да будемо спона између привреде и виших државних органа, као и да да стварамо услове да привредници дођу у нашу средину. Сада смо на једној степеници више која омогућава да се то деси, а циљ нам је повећати број привредних субјеката. Све што се чини усмерено је у веће запошљавање наших суграђана“, оценио је након састанка председник општине Парошки.


Производња у "Пиониру" организована на високом стручном нивоу, уз поштовање најновијих научних и стручних достигнућа из области пољопривреде. Поред стално запослених често су ангажовани и сезонски радници, укупно има више од 100 запослених, а просечна месечна зарада износи 56.000 динара.

"Ово је први пут да локална самоуправа покаже интересовање за наше пословање и проблеме које имамо у привреди, а сви их имамо у целој земљи. Довољно нам је разумевање. Успех 'Пионира' је и успех општине Србобран. Овде је запослено више од 100 радника, с тим што запошљавамо и сезонске раднике, који су у нашој фирми осигурани док раде. Што више оваквих фирми боље је и за општину Србобран и за грађане. Ако платимо више пореза и доприноса то је боље за нас, јер значи да добро послујемо и имамо веће приходе. Прошле године смо платили и порез на добит, јер то значи да је пословна година била успешна. Код нас добра година зависи пре свега од временских прилика. Имамо системе за наводњавање, али то није довољно, тако да морамо уложити у осавремењавање система. Надамо се да ће ова година бити боља од претходне“, рекао је Синђић.

Службени лист