Jan 16, 2019 Last Updated 8:17 AM, Jan 16, 2019

Повртарство је важан део развоја општине Србобран

Уз сву дужну пажњу према великим привредним субјектима и жељу да им обезбеди повољнији пословни амбијент, јер ова предузећа запошљавају највише становника општине Србобран, локалну самоуправу превасходно интересују мала пољопривредна газдинства, повртари и воћари. Цео регион као изразито пољопривредни крај, свој развој треба да темељи на развоју оваквих малих предузећа, а за то је потребна подршка. Управо о овој теми данас се разговарало у кући Вељка Крстића, повртара и ратара из Надаља, који већ годинама веома озбиљно приступа производњи лука, паприке, купуса и краставца, пратећи најмодерније препоруке агротехнике.

Крстић је овим поводом угостио председика општине Србобран Радивоја Парошког, као и радивоја Дебељачког и Рељу Курјачког, чланове Општинског већа. И ова посета била је део плана да се представници локалне самоуправе упознају са условима пословања пољопривредних газдинстава и заједно пронађе најбољи начин на који им се може помоћи, што би био подстрек и за развој целе општине Србобран.

"Циљ нам је да кроз активности локалне самоуправе омогућимо развој малих газдинстава и тако веће запошљавање. Повртарска производња захтева упорност, а наш је домаћин има и истрајава двадесетак година на овом послу, што је за сваку похвалу. Он запошљава доста радне снаге, што нам је веома важно, и за такве и сличне вредне и добре примере припремили смо посебне програме подршке. Општина Србобран добила је сагласност Министарства пољопривреде на Програм за пољопривреду за 2018. годину и ускоро се отвара јавни конкурс. За подстицаје у пољопривреди издвојићемо два милиона динара, и сви могу да конкуришу са својим пројектима. Издвојићемо и новац за бескаматне кредита који пољопривредницима могу служити за обезбеђивање обртних средстава. Локална самоуправа ће у овим случајевима обезбедити новац за све трошкове и камате. Надам се да ће подстицаји у наредним годинама бити и већи, јер циљ нам је да створимо услове да газдинства раде добро, да запошљавају што више људи и тако допринесу развоју целе средине. Повртарство је једна од шанси те врсте", рекао је председник општине Парошки.

Вељко Крстић власник је пољопривредног газдинства који има дводеценијско искуство у овом послу, а нова знања стицао је и обиласком сличних газдинстава у земљама Европске уније, на студијским путовањима које је организовала општина Србобран.

"Бавим се повртарством и ратарством већ две деценије. На шест, седам хектара је разно поврће а на двадесетак ратарске културе. Ово је први пут да локална самоуправа показује интересовање за оно што ми радимо, у каквим условима послујемо и на какве проблеме наилазимо, што је веома добро. Свака врста подршке је пожељна, субвенције или неке олакшице би одлично дошле, али најважније је оно што ми сами урадимо. Надамо се доброј години која ће надокнадити губитке из претходне, а за то је потребно да имамо тржиште без осцилација и познате и сигурне цене. Нама је то најпотребније јер повртарство захтева велика улагања и ангажовање бројне радне снаге, што је веома тешко и кочи производњу. У повртарству се на малим површинама могу постићи добри резултати, али је потребан велики рад, одговорност и праћење савремених препорука", каже Крстић.

        

Службени лист