Српски  Magyar 

Ученици обележили Светски дан заштите животне средине

Радним акцијама, часовима у природи и другим активностима, с циљем да се скрене се пажња најшире јавности на горућа питања из области екологије, ученици основних школа и средње школе у општини Србобран обележили су 05. јун - Светски дан заштите животне средине. Заједничка порука свих активности била је да је неопходно што пре унапредити еколошку свест становништва у целини, како би дошли до одговорнијег понашања према животном окружењу.

Волонтери Гимназије и економске школе "Светозар Милетић" су целе школске године сакупљали електронски отпад, а 05. јуна, на Светски дан заштите животне средине, отпремили су отпад на безбедно место и тако указали на штетност одлагања оваквог отпада у контејнере.

Ученици седмог разреда Основне школе "Петар Драпшин" из Турије реализовали су своју радну акцију у школском дворишту скупљањем смећа и уређењем простора, промовишући еколошке вредности кроз тимски рад. Школско двориште и оближњи парк, поводом Светског дана заштите животне средине, уредили су и ученици Основне школе "Жарко Зрењанин Уча" из Надаља. 

У Основној школи "Вук Караџић" у Србобрану ученици млађих разреда имали су часове у природи, у градском парку и у школском дворишту, као и пригодно предавање од стране својих учитељица на тему заштите животне средине. Тачно 05. јуна симболично је окончана акција прикупљања старе хартије која ће бити предата на рециклажу, покренута на почетку школске године. Ученици Основне школе "Јован Јовановић Змај” на Светски дан заштите животне средине реализовали су радну акцију чишћења простора око школе и школског дворишта, још једном указујући на ризике које носи неодговоран однос према животној средини. "Спроведеним акцијама ђаци су своје вршњаке, али и друге становнике Србобрана навели на размишљање како смо део природе и како зависимо од ње и из тог разлога морамо да делујемо да бисмо сачували нашу животну средину", поручено је након акција.

Службени лист