Српски  Magyar 

"Безбедност почиње са тобом"

Општина Србобран, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије и др Гаврилом Илићем, стоматологом и новим заштитним лицем кампање ове Агенције, организовала је данас трибину под називом "Безбедност почиње са тобом", посвећену безбедности у саобраћају, посебно мотоциклиста. Ученици Гимназије и средње економске школе "Светозар Милетић" имали су прилику да чују истиниту животну причу у којој је главни актер морао скупо да плати најједноставнија знања о важности одговорног понашања у саобраћају, која се могу научити на управо оваквим трибинама. Наступ новог заштитног лица Агенције за безбедност саобраћаја, др Гаврила Илића, у Србобрану, био је за њега премијерни и ово је био први пут да се његова прича јавно чула у Србији.

"Оваквим трибинама желимо да младима скренемо пажњу на важност безбедног понашања у саобраћају. Овде у Војводини доста се возе бицикли, мотори и мопеди, и сигурно изненађује чињеница да је просечна старост настрадалог мотоциклисте 36 година, а просечна старост настрадалог мопедисте 48 година. Ради се о већ формираним људима са којима би требали радити превенцију и наша пракса каже да је боље превенцију радити са младима, када крећу да буду учесници у саобраћају. Истовремено, правилна употреба заштитне опреме за чак пет пута умножава шансе да ће учесник у незгоди преживети саобраћајну несрећу, и зато желимо да овде, пред младим Србобранцима, апелујемо да се безбедно понашају у саобраћају, да схвате да није за све 'крива' судбина, већ највише ствари зависи од нас самих, од тога колико се одговорно односимо према себи и другим учесницима у саобраћају. Водећи рачуна о себи они воде рачуна и о осталим учесницима у саобраћају", рекла је Јасмина Милошевић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја.


Највише пажње средњошколци су усмерили на мотивациони говор др Гаврила Илића, стоматолога и љубитеља мотора, који је у тешкој саобраћајној незгоди изгубио ногу. Овај млади човек сликовито је описао свој животни пут од почетка школовања, младалачких дана и бројних успеха и потврда у друштву, све до дана када је један непромишљени гест и лоша одлука променила његов живот за стално. Са жељом да спречи да се тако нешто догоди и другим младим људима, др Илић је са гимназијалцима поделио своју животну причу и упозорио их на стални опрез и одговорно понашање.


"Придружио сам се акцији 'Безбедност почиње са тобом' јер сам и сам у једном тренутку живота преживео тешку саобраћајну несрећу са фаталним последицама и кроз личну борбу и страдање научио доста тога. Пожелео сам да део тог искуства и знања поделим са другим младим људима, да науче оно што треба и не понове моје грешке", рекао је др Илић и истакао да овакве трибине имају велику важност за едукацију младих који у најосетљивијим годинама, када се у свему доказују а недовољно искусни, добијају возачке дозволе и постају учесници у саобраћају. "Мој случај може бити онај блинкајући знак који стоји у подсвести и упозорава људе да буду пажљиви", рекао је др Илић.

У име организатора окупљенима се обратио Радивој Парошки, председник општине Србобран. Он је истакао да локална самоуправа жели да млади на време стекну потребна знања о важности одговорног понашања у саобраћају и онда када постану део збивања на путевима, буду безбедни као и да су ризици који им прете на најнижем нивоу. "Управо због тога се и организују овакве и сличне трибине, а најбољи партнер у промоцији безбедности свих учесника у саобраћају и одговорног понашања према себи и другима, јесте Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије", рекао је Парошки и захвалио директорки Јасмини Милошевић што је управо Србобран изабран за почетак мотивационих наступа новог заштитног лица Агенције. Трибинама су уз ученике присуствовали и представници Полицијске станице Србобран, чланови Општинског већа, и други. 

      

Службени лист