Српски  Magyar 

Земљорадничка задруга преполовила дуговања

За само пола године колико ново руководство управља Земљорадничком задругом "Србобран", укупни дугови овог газдинства смањени су са 1,35 милиона евра на око 600.000.

"Наша дуговања чинили су неисплаћене плате радницима, укупно шест зарада, дуговања према кооперантима и дуговања према великим добављачима. Година је била родна, пожњели смо семенску пшеницу, уљану репицу, семенску и маркантилну соју, и остало нам је да скинемо меркантилни кукуруз са 130 хектара. Истовремено, за потребе општине Србобран смо пожњели плодове са узурпираних површина, жњели смо и за кооперанте, увели смо и услуге орања, па су кроз поделу репроматеријала створени услови да знатно умањимо дугове према кооперантима. План нам је да сва дуговања доведемо на нулу на пролеће, када ћемо делити и разни семенски материјал и вештачко ђубриво и хемију. Циљ нам је да до пролећне сетве измиримо сва дуговања према кооперантима", рекао је Небојша Недељковић, директор Земљорадничком задругом "Србобран".


Говорећи о дуговањима према великим добављачима, попут "Агромаркет", "Уљарица Бачка" и "Војводина аграр", оне су, према речима Недељковића, измирене из робних резерви, "семенском пшеницом и нешто меркантилном сојом". "Све плате радницима су измирене, не дугујемо више ниједну, изашли смо и из блокада према ПИО фонду и држави, што је веома важно, и надамо се да ћемо у будућности моћи све да редовно сервисирамо. То нам је важно како би стекли могућност да конкуришемо за разне субвенције од институција, што нам припада, а што до сада нисмо могли због наведених проблема у пословању", рекао је Недељковић.

Као веома важан део целог плана, и оног дела који је до сада реализован и оног дела који тек следи, Недељковић је апострофирао подршку локалне самоуправе и председника општине Србобран Радивоја Парошког. "Иза наших потеза својим ауторитетом стоји општина Србобран и уверен сам да ћемо успети да план оздрављења Земљорадничке задруге доведемо до краја", рекао је Недељковић. 

Он је истакао да се већ планирају нове сетвене структуре и производња за следећу годину. "Имаћемо стотинак хектара семенске пшенице, 60 хектара семенског кукуруза, око 200 хектара семенске соје и нешто меркатилног кукуруза. Оријентишемо се на семеснку робу јер доноси већу добит, што нам је важно за пословање. План је у наредној години и зановити махенизацију, као и склопити уговор са државом који ће нам омогућити да будемо лагеранти робних резерви", рекао је Недељковић и истакао да је Земљорадничка задруга на добром путу да поврати поверење кооптераната, које је нарушено дугогодишњим лошим пословањем.

Тужбе неће помоћи никоме

"Неки кооперанти имају разумевања за нашу ситуацију и спремни су да своја потраживања наплате и у разном репроматеријалу који им је потребан за заснивање производње, у семену или вештачком ђубриву. Истовремено, знам да адвокати обилазе неке наше кооперанте и нуде им услуге утуживања ЗЗ, али то неће донети добро никоме. Ако задруга оде у стечај неће бити из чега да се намире потраживања и зато молим кооперанте да буду стрпљиви. Задруга располаже старом механизацијом, намештајем и рачунарима, о то је недовољно за било какву накнаду. Нова механизација је узета на лизинг и није у нашем власништву. Свима мора бити јасно да Земљорадничка задруга може исплатити дугове само ако ради", појаснио је Недељковић.

 

Службени лист