Српски  Magyar 

Обележен Дан општине Србобран

Свечаном академијом у Малом позоришту и доделом захвалница појединцима и организацијама које су својим деловањем и радом обогатили друштвени живот, обележен је Дан општине Србобран. Овога 19. октобра салу су до последњег места били испунили бројни пријатељи Србобрана, представници братских градова из Русије и Мађарске, представници суседних општина, цркве, покрајинских органа власти, установа и предузећа, као и бројни грађани, а њима су се обратили Милена Аларгић, председница СО Србобран, и Радивој Парошки, председник општине Србобран.

"Ово је дан када се са посебним поштовањем и поносом сећамо свих бораца за слободу и свих жртава које су пале да би се она освојила. Честити Србобранци, славни борци надалеко чувени, борећи се за слободу и достојанствен живот у окрутним временима оставили су сјајни траг у нашој прошлости и у сећању нашег народа. Данашњи празник пружа прилику да погледамо у прошлост, подсетимо се ко су нам били преци и на који начин треба да им узвратимо што су нам омогућили да живимо и стварамо у слободи. Сећамо се прошлости да бисмо храбрије могли да корачамо ка будућности. Од нас то траже преци, али још више наша деца. Увек су људи били наше највеће богатство, вредни, честити и поштени, били и остали, и без њих Србобран не би био то што јесте", рекла је Аларгић.

Уз најтоплије честитке поводом Дана општине Србобран, Радивој Парошки је рекао: "Дан ослобођења Србобрана истовремено је и Дан општине. Tог 19. октобра 1944. године изнад Србобрана су се уздигле југословенске и совјетске заставе, заставе ослободилаца и савезника, који су Србобранцима донели толику жељену слободу. Са највећим поштовањем сећамо се свих оних који су страдали да би нам подарили слободан Србобран и слободну Србију.

Србобран је настао под утицајем разних култура и народа, и управо због свог положаја често је био мета разарања. Слободарски дух одувек је био присутан код Србобранаца, Туријаца и Надаљчана, још од 1848. и славних борба по којим је Србобран добио име, чувања шајкашке границе, борби у Великом рату, националним револуцијама. Бројне жртве свих ових мрачних и тешких тренутака, борбе за слободу и достојанствен живот разлог су да својој деци преносимо поруку како је Србобран извојевао победу. Видимо бројне покушаје да се прикрију чињенице, фалсификује историја, наметну нове идеологије и из тог разлога непрестано морамо понављати да је наше друштво саграђено на темељима антифашизма. Данас су са нама и пријатељи из Мишкина, далеке Јарославске области из које потиче славни маршал Фјодор Иванович Толбухин, коме Србобран и Србија дугују много. Не смемо заборавити чињеницу да су управо у дому породице Каћански планиране операције за напредовање и коначно сламање фашизма.

Сахранили смо наше хероје, али ми смо следбеници те победе и наша је обавеза, морални чин, тако мали напор наспрам свега онога што су они прошли, да их спомињемо са посебним пијатетом. Утемељили су славну прошлост и створили нам услове за сигурнију будућност. Србобран су градиле многе генерације, наша обавеза је да га градимо и ми.

Са нама су наши пријатељи из Мађарске, побратимског града Орошхазе, са којима и нашим суграђанима Мађарима градимо ново, боље, срећније друштво.

Како би смо градили бољу будућност, не смемо заборавити прошлост, поштујући све оно што су  наши преци учинили за Србобран. Данас се боримо преданим радом и визијом, након много година стагнације коначно смо у прилици да нашој општини вратимо стари сјај. Примарни циљ нам је унапређење економског развоја општине, морамо ојачати параметре развоја. Три основна правца развоја су развој пољопривреде, развој малих и средњих предузећа и привлачење капитала, а најјачи темељ укупног развоја је пољопривреда и све оно што она носи са собом.


Улагање у пољопривреду је улагање у будућност и управо из тог разлога издвојили смо више од 170 милиона динара из буџета општине Србобран за развој пољопривреде. Прва фаза радова на општинском путу, Сегединцу, у дужини од 16 километара је завршена, што је допринело много већој безбедности саобраћаја и знатно олакшао пољопривредницима приступ парцелама. За јачање капацитета пољопривредних газдинстава обезбеђено је преко четири милиона динара бесповратних средстава, половина суме утрошена је на развојне пројекте пољопривредника, а друга половина на покриће трошкова бескаматних кредита које је општина Србобран обезбедила - око 70 милиона бескаматних кредита је на располагању нашим пољопривредницима. Ради се пројекат електрификације атара који ће знатно допринети развоју интезивне пољоприведе, олакшати рад воћарима и повртарима али и омогућити развој сеоског туризма. Капитални пројекти везани за акумулацију Криваје и Великог бачког канала омогућиће велику количину воде у Криваји и наводњавање више од  5.000 хектара.

Морамо да истакнемо да тренутно имамо најнижу стопу незапослености у последњих неколико деценија, и да ће та стопа бити још нижа јер нас очекује отварање три нова производна погона, и самим тим попуњавање индустријске зоне А. Наш циљ је да подстицајним мерама сваке године утичемо на развој малих и средњих предузећа и предузетника, јер у томе видимо могућност за смањење незапослености и то чинимо и ове године а све је усмерено ка бржем развоју општине.

Свакодневно радимо на уређењу комуналне инфраструктуре, реконструкцији и санацији система за водоснабдевање, водоводних шахтова и цеви на територији целе општине. Ускоро ће Србобран и Турија, поред Надаља, имати савремену фабрику воде, чиме ће се побољшати квалитет водоснабдевања и квалитет пијаће воде. 

Завршили смо прву фазу радова на изградњи пута у насељу Солидарност, реконструкцију Туријске и дела улице Дожа Ђерђа, пешачко-бициклистичке стазе у дужини 4,4 км на Бељанској бари, извршена је реконструкција спортске хале и сада нас очекује изградња куглане, чиме ће спортски центар бити комплетиран.

Посебно сам поносан што смо у претходном периоду успели да поспешимо социјална давања посебно према најмлађима, наставили смо са праксом субвенционисања ужине и финансирањем бесплатне ужине за најугроженије, ђачких месечних карти, бесплатан градски превоз за све ђаке и грађане на територији општине, повећали смо број стипендија, финансирали смо боравак наших ученика у Петници, бесплатно летовање за вуковце у Сутомору, размену ђака са побратимском општином Орошхаза, најбољим ћацима генерације ове године по први пут смо уручили признања и награде за њихов труд и мотивисали их да из године у годину буду још бољи. Жеља нам је да помогнемо најталентованију децу која постижу изванредне резултате у свом школовању кроз разне донације и подстицаје, на такав начин промовишемо систем вредности заснован на раду, знању и култури.

Србобран спада у ред малобројних општина који посебну бригу посвећује ментално неразвијеним особама и кроз стручан рад 'Бисера' укључујемо их у свакодневне активности.

Преко 40 милиона динара издвајамо за несметано функционисање спортских клубова и спортских објеката, и изузетно ми је драго што је након дужег времена поново покренут и рукометни клуб, тако ће наша деца сада имати прилику да и у рукомету постижу добре резултате. Морам да похвалим и организаторе спортских манифестација током лета који су својим квалитетним радом и уз подршку локалне самоуправе остварили запажене резултате у промоцији спорта и здравог начина живота.

Посебну бригу водимо о здрављу наших суграђана, и настављамо са праксом да континуирано повећавамо износ средстава које издвајамо из буџета за превентивну здравствену заштиту наших грађана. Бесплатни превентивни прегледи, специјализације наших доктора, реновирање Дома здравља, набавка нове опреме су програми од којих не одустајемо.

Културну традицију, обичаје, од заборава чува Дом културе и представници културних удружења, који уз подршку локалне самоуправе имају тежњу да Србобрану пруже све оно што имају већи градови, биоскоп, позориште, изложбе, промоције, концерте. Издвајања за културу не заостају за спортом и за ову област смо издвојили око 40 милиона динара. Посебно истичемо веома занимљиво Србобранско културно лето и манифестацију 'Ленкин прстен'.

Mи желимо да мењамо нашу општину, са жељом да њен идентитет и традиција остану исти. Лепота сваког града се мери квалитетом живота, очувањем старина и културне баштине али и промовисањем нових идеја. Због посебности Србобрана и своје лепоте, због честитих, вредних и поштених људи који су живели и данас живе у Србобрану, нашим свакодневним ангажманом све наше идеје које доприносе развоју наше вароши претварати у стварност. Можда има лепше вароши али нама драже сигурно нема.

Даме и господо, у овом свечаном тренутку желим да се уз захвалност свима који су у прошлости радили и доприносили развоју, добробити наше општине, захвалим грађанима на стрпљењу и подршци. Србобран су градиле генерације, наша је обавеза да будемо достојни наших предака зарад садашње, а највише будућих генерација", рекао је Парошки.

Овогодишњи добитници захвалница општине Србобран су:

СЕГИ ФЕРЕНЦА ТИБОР - за учињена хумана дела
УСТАНОВА ЗА ПРЕДШКОЛСКО ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ "РАДОСТ" - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
ЉИЉАНА КОВАЧИЋ - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
ЗЛАТКО ЈОЈКИЋ - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
МИЛАН СРДАНОВИЋ - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
НЕМЕТ ДЕЖЕ - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
БУНФОРД ЂУЛА - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
СЕГИ ОТИЛИЈА - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
УСТАНОВА ЗА ФИЗИЧКУ КУЛТУРУ, РЕКРЕАЦИЈУ И ТУРИЗАМ СРБОБРАН - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду
ГОРАН БЛАГОЈЕВИЋ - за постигнуте резултате и успехе у раду
КОМПАНИЈА "BEST SEED PRODUCER" из Србобрана - за постигнуте примерене резултате и успехе у раду

У име свих овогодишњих лауреата на наградама се захвалио песник Горан Благојевић - "Хвала у име ове групе. Не треба бити скроман, прија када вас похвале, сваки комплимент. Хвала пре свега нашим предлагачима који су у нама препознали неке квалитете, затим Комисији која је то потврдила и изабрала нас испред мноштва других кандидата. И једнима и другима желим много више и тежег посла, да је што више оваквих људи", рекао је Благојевић и затим изрекао стихове своје песме "Разгледнице из равнице".

У свечаном програму учествовали су Градски хор "Зора", под руководством диригентице Јасмине Столић Пивнички, и глумац Андрија Кузмановић.

Прилог РТВ

 

Службени лист