Српски  Magyar 

Новогодишњи интервју: Радивој Парошки, председник општине Србобран

У окружењу већих градова и већих општина, по неким параметрима атрактивнијих и уочљивијих за оне који доносе важне одлуке, своје место под Сунцем и своју шансу за развој тражи и општина Србобран. Првенствено ослоњени на своју снагу, на своје људе, на искуства стечена у тешким временима која су оставили за собом, Србобран, Турија и Надаљ граде оквир у коме се задовољно мора осећати и ученик, и млади брачни пар, и пољопривредник, и привредник, и пензионер, и спортиста, и културни радник, једноставно речено – сви грађани. Колико је тај оквир испуњен правим садржајима у 2018. години, колико је остало посла за наредну 2019. годину и о многим другим темама за Србобрански информатор говори Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Србобрански информатор: Крај године јесте згодан тренутак за процену учињеног. По чему се можемо сећати 2018. године?

Радивој Парошки: За нама је прва пуна календарска година у којој као председник општине, заједно са тимом сарадника, носим одговорност и за усвајање буџета за 2018. и за његову реализацију. Моја оцена је да је година прошла успешно, урадили смо доста важних ствари, али истовремено сматрам да смо требали урадити још неке пројекте. У тим пројектима нисмо јер су нас зауставиле разне околности на које најчешће нисмо могли утицати. Неки пут је бирократска спорост, некад спорост у процедури валоризације пројеката, приговори заинтересованих извођача итд, све нас је то спречавало да ове године рецимо завршимо пијачни простор на Беглуку, или зграду Месне заједнице у Надаљу, изградњу трафо станице и електрификацију у туријском и србобранком атару. Добро је да ови пројекти не иду у заборав, нису одбачени већ пролонгирани, због чега нас очекује још више посла и мораћемо уложити додатну енергију у њихову реализацију. Ипак, урадили смо доста значајних пројеката инфраструктурног унапређења. Пре свега мислим на реконструкцију Сегединског пута, за који смо издвојили 53 милиона динара, затим за реконструкцију и изградњу путева у две улице у Србобрану, Туријској и Солидарности, па на уређење рекреативне стазе у Парку природе Бељанска бара, затим инвестицију вредну 42 милиона динара у којој су замењени вентили на водоводном систему у Србобрану, на инвестицију санације чворишта на водоводу у Надаљу која је била вредна 31 милион динара, уређење, вађење и садњу новог дрвореда са уређењем зелене површине у улици Светог Саве.  Завршили смо и систем противпожарне заштите у Малом позоришту, уз уштеду од скоро десет милиона динара и поштовање свих законских норми. Радили смо на уређењу спортске хале; управо се завршава реконструкција куглане, уредили смо подлогу у великој сали. Овим и другим мањим и већим инвестицијама унапређујемо садржаје у нашим местима, водећи се једино мишљу да створимо што квалитетније услове за живот свих грађана.

Србобрански информатор: Какав буџет за 2019. годину је добила општина Србобран и шта грађани могу очекивати од реализације у њему планираних послова и пројеката?

Радивој Парошки: Буџет за 2019. годину смо конципирали тако да смо у њега имплементирали важне договоре са вишим нивоима власти, покрајинским и републичким. Уколико се не догоди нешто непредвиђено, општина Србобран ће у 2019. години бити велико градилиште. То кажем јер смо од Покрајинске владе а преко Управе за капитална улагања, обезбедили 330 милиона динара за изградњу пречистача отпадних вода. Важно је одмах истаћи да се локална самоуправа на овом пројекту неће задуживати већ ће га финансирати средствима из буџета АП Војводине. Инвестиција ће бити готова за две године и значајна је јер нам омогућава да идемо даље у ширење канализационе мреже. Уверен сам да не само ова, већ и друге инвестиције, могу значајно да унапреде квалитет живота грађана. Чека нас уређење пијачног простора на Беглуку, као и изградња новог пијачног простора на Великој пијаци, која је вредна око 80 милиона динара. Имамо уверавања да ће и ова средства бити обезбеђена из других извора. Такође, у Управи за капитална улагања обављени су разговори око реконструкције Задружног дома, односно зграде Дома културе, обезбедили смо новац за реконструкцију Трга слободе, тј. Србобранског парка, планирамо изградњу фабрике воде у Турији, реконструкцију водоводне мреже у Надаљу и Србобрану, односно замену старих азбестних цеви, изградњу зграде Месне заједнице у Надаљу. Овде треба рећи да смо закључили споразум са НИС-ом и обезбедили 13 милиона динара за санацију путева у улицама које њихова возила користе као дозвољене трасе за кретања. Чека нас и реализација пројеката из 2018. године које нисмо реализовали, а то су изградња зграде Месне заједнице Надаљ и електрификација атара. То су највеће инвестиције које нас очекују у наредном периоду и њихова реализација стварно ће општину Србобран претворити у велико градилиште. Ово су главни пројекти а уз њих иду и они вредносно мањи, али подједнако важни када се говори о степену уређења наших места за живот. Србобрански информатор: Сви говоре о инвестицијама, домаћим и страним улагачима, радним местима. Каква је ситуација на том пољу у општини Србобран, има ли интересовања за улагање у индустријску зону? Радивој Парошки: Добили смо сагласност Владе Републике Србије прама којој два инвеститора, један из области машинске а други из области текстилне индустрије, могу да уђу у одређене парцеле у индустријској зони и започну изградњу својих објеката. Они су се у својим елаборатима изјаснили да ће запослити од 40 до 150 радника у краћем року и поступно до пет година, и то ће бити прве инвестиције у последњих 40 година у србобранској индустријској зони.

Србобрански информатор: Какву подршку општине Србобран могу очекивати они који су задужени за здравство, социјалну политику, културу, спорт и друге области?

Радивој Парошки: Ове области, што се тиче издвајања из буџета, често остану на неки начин ван фокуса интересовања јавности, недовољно осветљене, а у њих се улажу десетине и десетине милиона динара, из године у годину све више и више. То су поља где ми константно улажемо и брзо и ефикасно добијамо унапређење живота грађана, јер су ту ради о мерама које одмах дају резултате, нису у питању дугорочни пројекти на чију се реализацију мора чекати. И даље ћемо имати бесплатан међу месни и градски  превоз,и даље ћемо има ти стипендије за студенте, бесплатне или субвенционисане ужине, и даље ћемо најбоље ученике награђивати летовањима, и неке друге групе ће имати право на боравак у Сутомору, и даље ће услуге пружати Народна кухиња, и даље ћемо, као једна од ретких општина у Војводини, имати новчане субвенције за пољопривреду и привреду... Уз редовна издвајања, и у 2019. години ћемо имати конкурсе за културу, спорт, социјалну и здравствену подршку, верске заједнице, медије, за туризам, и то са озбиљним средствима. У блиској прошлости није се десило да је  издвојено толико средстава за ове области; за културу планирамо 42 милиона динара, за социјалну заштиту обезбедили смо 62 милиона динара, за спорт 40 милиона динара, 83 милиона динара за развој пољопривреде, за Дом здравља 26 милиона динара. Не смемо заборавити да општина Србобран има ниво примарне здравствене заштите виши него што то прописују прописи о здравственој заштити за места величине као што је наше, а све то захваљујући нашој спремност и да грађанима у Дому здравља обезбедимо што већу лепезу услуга. Ово су озбиљна средства на располагању грађанима општине Србобран. Хтео бих да се осврнем и на један феномен који постаје србобрански. У питању је спорт. Неки наши спортски радници имају велике амбиције иако не узимају у обзир величину општине, економску моћ привреде и могућност финансирања такмичења. Једноставно уђу у виши ранг такмичења, не могу да обезбеде финансије и виде соломонско решење у општини, у стилу ако председник не обезбеди довољно новца ево му кључеви клуба. То је, пре свега, неодговорно и због тога ме савршено не интересује. Ми обезбеђујемо средства за рад са нашом децом, обезбеђујемо добре услове за рад, а све што иде у професионализам питање је способности управе да обезбеди средства путем спонзора. Ако то не можете онда немојте стремити немогућем. Мора постојати одговоран однос јер то траже наши млади спортисти, родитељи и порески обвезници.

Србобрански информатор: Колику подршку у реализацији локалних пројеката општина Србобран је имала од покрајинских и републичких органа власти и има ли места за унапређење тих односа?

Радивој Парошки: Нема дилеме да смо имали значајну подршку од Покрајинске владе и ресорних секретаријата, али  та сарадња може да буде и боља. Пратили смо конкурсе разних секретаријата и добијали новчану подршку за десетине пројеката које смо осмишљавали. Међутим, у сарадњи са Управом за капитална улагања нешто је недостајало. Није нам одобрено довољно средстава и наши односи у будућности морају бити бољи. Радује ме да се то већ исправља кроз договор о финансирању изградње пречистача, а очекујем да се обострана жеља за унапређење односа потврди и кроз обезбеђивање новца за реконструкцију Задружног дома. Колико год се сматрало да је Србобран богата средина, и ми желимо подршку виших органа власти у важним пројектима, како би новац којим ми располажемо преусмерили у неке друге пројекте и тако заједно урадили још више корисних ствари за наше грађане.

Србобрански информатор: Како је у 2018. години функционисала локална самоуправа, ко се истицао добрим радом, ко мора боље?

Радивој Парошки: Општинска управа, Општинско веће и Канцеларија за локални економски развој уложили су пун напор да припреме што више пројеката, који ће нам бити од користи у 2019. години. Пун допринос су дала и наша предузећа и установе, разне службе. Примедбе које се понекад чују разматрамо, усвајамо оно за шта мислимо да ће унапредити живот, а на злонамерне критике гледамо да не губимо време. Нас ограничава забрана запошљавања и постојећи број запослених људи, недостају нам кадрови на неким позицијама и нисмо ни близу оцени да имамо вишак запослених, јер Србобран је увек по том питању био рационалан. Често због тога трпимо и штету. И сада имамо ограничење на 160 запослених, а недостаје нам доста људи. Ево примера „Градитеља“; укидањем „Дирекције за урбанизам и изградњу“ све послове и задатке пребацили смо на „Градитељ“. Ово јавно предузеће је у најтежој ситуацији; има веома пуно посла, и огромну одговорност, недостаје му људи, и уз све понекад трпи неоправдане критике. Уствари, у каквим околностима послују, веома сам задовољан њиховим радом. Стижу да одраде све, немају дугове, излазе у сусрет свим нашим захтевима, због чега заслужују похвале. Истовремено, морам да истакнем добар рад Дома здравља, Дома културе, Центра за социјални рад, Центра за спорт и туризам и Црвеног крста. И хоћу да сви они у 2019. години буду још бољи.

За хотел постоји озбиљно интересовање

Радивој Парошки: Последњих неколико недеља имамо врло заинтересоване инвеститоре за хотел и надамо се да ћемо у наредном периоду коначно решити то питање. Локална самоуправа, у чијем се власништву налази објекат, нема средстава да га реконструише и опреми, те зато трага за купцем, али само под одређеним условима. Да ли ће то бити хотел, рехабилитациони центар или геронто центар, за нас постаје мање важно. Постало је важније зауставити пропадање и настајање ругла у центру града, обновити објекат, запослити наше људе и почети грађанима пружати неку услугу на том месту. Већ крајем јануара очекујем прве обрисе будућег договора, хотел ће се продавати на лицитацији и добиће га онај ко понуди највише новца и прихвати наше услове, једино тако.  

Срећна Нова 2019. година

Свим грађанима Србобрана, Турије и Надаља желим пуно здравља и да у Новој, 2019. години имају свега управо онолико колико желе и колико им је потребно за живот са осмехом. Желим и свима појединачно и целој заједници да учинимо искораке у правом смеру, постанемо бољи и способнији, и у 2019. години остваримо резултате на које ћемо бити поносни и који ће бити за пример нашим суседима.

Службени лист