Српски  Magyar 

Представљени програми прекограничне сарадње

   Представници Канцеларије за европске послове Извршног већа АП Војводине представили су данас у Србобрану могућности финансирања разних пројеката кроз програме прекограничне сарадње, доступне организацијама и институцијама из Војводине. Андрија Алексић и Игор Бајић представили су актуелни програм прекограничне сарадње између Републике Мађарске и Републике Србије.
  Према речима Алексића, Канцеларија за европске послове општини Србобран, између осталог, може помоћи едукацијом на тему писања пројеката, у сарадњи са партнерима из Аустрије, Италије и Србије. „Пружамо помоћ и у представљању свих врста потенцијала локалне самоуправе са којом сарађујемо, али и помажемо у проналажењу партнера. Канцеларија за европске послове потписује протоколе о сарадњи са свим својим партнерима, иако то није предуслов сарадње, и очекујемо да ћемо ускоро сличан протокол потписати и са општином Србобран“, рекао је Алексић. Током презентације он је запосленим у разним службама локалне администрације и у јавним предузећима укратко представио неколико програма прекограничне сарадње доступне нашој земљи.
  „Нас ће ускоро преплавити отворени позиви за сарадњу и то време треба спремно дочекати, јер се кроз разне пројекте могу упослити људи и разни други потенцијали. Тренутно је актуелан програм прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, наредних дана отвара се програм југоисточне Европе, а затим и програми сарадње са Румунијом, Хрватском и Босном и Херцеговином. Тренутно је актуелно осам програма, од којих се шест односи и на Војводини, и с обзиром да ће у наредних годину дана на  свака два или три месеца бити отварен по један нови програм, треба бити спреман за ново време и искористити могућности унапређења живота у локалној заједници кроз прекограничну сарадњу“, рекао је Алексић и додао да су могућности програма различите. „У актуелном програму са Мађарском могуће је аплицирати за пројекте у вредности од 50.000 до 1,5 милиона евра. Треаба бити обазрив и реалан јер у оавквим пројектима постоје и финансијске обавезе. Стопа суфинансирања је једнака за све пројекте и износи 15 одсто укупне вредности, што није исто на 100.000 или на милион евра. Мислим да су на почетку мањи пројекти већа шанса јер се на њима стиче искуство и знање, приближава стандардима и навикама ЕУ којој тежимо, а касније се можемо окренути и већим пројектима. Морамо се заједно потрудити и што више аплицирати јер се отвара једна велика шанса“, рекао је Алексић.   

Службени лист