Српски  Magyar 

Дом културе обележио пола века рада

Са респектабилних пола века постојања, Дом културе Србобран уврстио се у списак локалних културних инститиција које Србобрану дају посебан печат. Уз прву Срспку читаоницу из 1869. године, из које је израсла Народна библиотека Србобран, образовне установе које школују генерације Србобранаца, као и многа културна и уметничка друштва која баштине традиције свих грађана и негују разне уметничке дисциплине, Дом културе постао је чувар ватре културног и уметничког живота у сва три места општине Србобран.

Поводом обележавања пола века рада, Дом културе организовао је свечану академију и културни програм, који су одржани у пуној сали Малог позоришта.

"Настали смо давне 1966. године да песмом, игром и стваралаштвом бранимо непролазност вредности и лепоте, баштињене нашом традицијом и културом, и ево, већ 50 година, дарујемо разнолику драгоценост народног блага. Куктурне установе заузимају значајно место у друштву, пре свега оне су одраз културног идентитета једног народа, будући да дела која нуде говоре о њему, његовим обићајима, вредностима, контрастима, аспирацијама. Као и многе куће културе у Србији, суочавали смо се са многим проблемима и искушењима, а успех и опстанак културних установа отежан је у условима све суровије борбе за изворима финансирања, медијском подршком и сталном публиком. Упорни у нашем трајању постали смо отпорни на ветрове и околности. Богатство које носимо, љубав и одговорност за чување лепих вредности вечерас нас је окупило. Велико хвала нашем оснивачу, који препознаје наш рад, има поверење и даје значајну подршку. Такође, хвали и свим запосленим, бившим и садашњим, јер су управо они ти који су исписивали историју Дома културе. Богати смо јер смо током 50 година стекли бројна пријатељства и овим путем се захваљујемо свим нашим пријатељима на стрпљењу и подршци. Потребно је још много рада да бисмо постигли оно  најбоље што можемо, остаје дужност да истином, добротом и лепотом традиције језика и културе, ми данас, као и будуће генерације, будемо чувари стваралаштва, укорењеног у виталности нашег друштва", рекла је у име Дома културе Србобран Бранислава Секулић, директорка установе.

Препознатљивост Србобрану дали су, између осталог, Дани културне традиције, Ленкин прстен, Зонска смотра ликовног стваралаштва Војводине, концерти, изложбе, представе и други догађаји који се континуирано, из недеље у недељу, нуде љубитељима културе. Ова ангажованост није остала непримећена и Дом културе Србобран добитник је награде Искра културе за 1997. годину, коју додељује Културно-просветна заједница Војводине.

О обавези улагања у културу, и поред свих проблема који могу да оптерећују једно друштво, говорио је и Нешко Честић, председник општине Србобран.



"Обележавамо један од најважнијих јубилеја у нашој општини - пола века Дома културе. Култура је стуб нашег постојања и мора се чувати. Локална самоуправа улаже у ову област, помажемо организацију свих културних манифестација по којим се препознајемо, подржавамо рад културних радника. Честитам јубилеј Дому културе и похваљујем рад тима који брине о њему", рекао је Честић.

У свечаном програму наступали су глумац Андрија Милошевић, који је извео делове монодраме, као и балетани Александар Бечварди и Лидија Радованов, који су наступили у нумери Болеро.

Службени лист