May 24, 2018 Last Updated 4:18 PM, May 24, 2018

Ћосин међу суграђанима промовисао нови роман

Све је у среду увече, од публике, преко писца Симе Ћосина, књижевног критичара, издавача, организатора, као и оних чија је и обавеза да подрже културу, било на најбољем трагу некадашње, далеко познате прве србобранске Српске читаонице, а данас у најбољем духу успешне Народне библиотеке Србобран. У топлој атмосфери куће литературе, протекла је промоција другог романа Симе Ћосина, објављеног под насловом Кућа на продају, издавача "Каирос". Рођени Србобранац вратио се трајно у своје родно место, а да то трајно постане и за сва времена, све док буду постојале књиге и читаоци, побринуо се сам Ћосин својим талентом и делима која ствара.

Народна библиотека Србобран организовала је промоцију романа Кућа на продају, другог по реду Чосиновог дела, отприлике годину дана након што је на истом месту јавности представљен пишчев првенац, роман Слепачки сокак. Добродошлицу окупљеним прва је пожелела Ева Киш, директорка НБ Србобран, а затим су издавачку кућу која је указала Ћосину поверење, па затим и сам роман, представили Рајко Косијер, директор Издавачке куће "Каирос" из Сремских Карловаца, и Моника Маширевић, уредница културних програма у Градској библиотеци у Новом Саду, и аутор.

Уз престављање "Каиросових" библиотека, прозних, поетских, дечијих, историјских и других, Косијер је истакао да му је Ћосинов рукопис одмах скренуо пажњу јер је будио личне успомене на детињство, на на посебно грађени однос према кући у којој расте један дечак и полако спознаје свет, на њену симболику и истинску вредност. "Одмах сам схватио да се ради о једном зрелом писцу који је дуго времена чувао то што треба да пише, чекао моменат, сазревао. Покушајте да књигу посматрате мало шире и видећете да је Србобран добио једног врсног аутора, који ће већ са трећом књигом бити познат широм Србије, јер добра литература се шири, колико год да је то тежак пут. Његовим повратком у Србобран добили сте човека који ће ширити културу далеко, ван граница овог града", рекао је, између осталог, Косијер.

У улози књижевног критичара окупљеним се обратила Моника Маширевић. Уредница културних програма у Градској библиотеци у Новом Саду истакла је да Кућа на продају није писана само за житеље Србобрана, већ за све читаоце. "Оно што је лепо или ружно, смешно или тужно, весело или трагично, исто је за све људе, без обзира одакле су. Роман прати живот три породице кроз неколико генерација, кроз три различите куће, од момента њихове изградње до њихове продаје. Ово је приповест о људским судбинама, о начину живота и мишљењима овдашњег живља, које је носило бреме времена. Вештим приповедачким стилом Ћосин нас враћа и подсећа како се некада живело, како су се љубави и несреће из појединих кућа преносиле на потоње генерације и како су се поједине особине предака преносиле и препознавале у унуцима или праунуцима. Кућа на продају носи прави назив за оно што описује, али тај натпис је толико уобичајен, типичан за свако место и може да се прочита на бројним војвођанским сокацима. Кућа је важно место за све нас, заправо најважније, јер сви потичемо из неке куће. Из куће износимо, у кући добијамо љубав, васпитање, стичемо навике, у кући тугујемо и славимо, у кући болујемо, у кући и умиремо. Кућа је синоним за нашу породицу, за наше порекло, за веру и обичаје. Човек, исто као и пуж, како Ћосин истиче, носи своју кућу на леђима. Истина, оно ште се не види, у мислима, у срцу и души", рекла је Моника Маширевић. Похваљујући списатељски дар Симе Ћосина, она је оценила да писац у сваком свом реду, сваком свом лику и догађају живописно осликава породичне односе, живот који се одвија иза прозорских стакала једног породичног дома, енергију коју тај дом носи, добру или лошу, све од градње куће до њеног краја.

Уз захвалности за изречено и пружену могућност да још једном промовише свој роман у Србобрану, Ћосин је прво истакао да му је најтеже говорити у родном граду, јер се ради о месту у ком је настала прича којом се бави. "Разумљиво је да читаоци из Србобрана повежу ликове из романа са неким стварним ликовима из живота. То је неизбежно, али морам рећи још једном - ја не пишем ничију биографију. Мени је за причу потребан узорак, али то није биографија било које личности. Мој лик Мицула је стварно постојала, живела је између два рата, али сам о њој само слушао. Зато сам за њен лик користио и оно што сам видео код једне друге девојке, девојке коју сам лично познавао, и надодао Мицули", појаснио је Ћосин и открио како је и по којим узорима стварао још неке јунаке свог романа Кућа на продају.   

"У књизи се нигде не каже да се радња дешава у Србобрану, али постоје оријентири за које се подразумева да су србобрански. Наслов ми се сам понудио у току писања, онда када сам увидео да се ради о кућама које нестају, да им је баш то заједничко, а једна од тих прича је посебно тешка. Поента се крије у тежини и мотиву великих одлука које у неким тренуцима доносе актери тих прича. Да ли су се водили карактером, темпераментом, сплетом околности, и, чини ми се, овде би се могла применити она пословица 'Кад би неко знао где ће пасти, он би тамо сео'. Ако човек пада сам онда то не мора да буде трагично, али ако падајући повлачи за собом и породицу, онда је то трагедија, а то имамо у једној причи, једној кући", рекао је Ћосин.

За ову књигу интересантно је да је њено штампање помогла општина Србобран. Посебну захвалност за то аутор и Моника Маширевић су јавно упутили Нешку Честићу, председнику општине Србобран, који је заједно са Радивојем Парошким, председником Скупштине општине, и Зораном Мијићем, чланом Општинског већа задуженим за просвету и културу, присуствовао промоцији романа."Сматрам да на оваквим промоцијама првенствено треба пустити писца, издавача или критичаре да говоре, не треба се мешати. Али ме је нешто заинтригирало; Ћосин нам се захвалио што смо нешто финансирали, а управо је обрнуто. Ми треба да се захвалимо Ћосину што се у нашем Србобрану бави културом. Важна нам је инфраструктура, тргови, али нам то није важније од културе и књига. Надам се да нећемо дуго чекати нову књигу Симе Ћосина, а сви који се баве културом и уметношћу могу очекивати подршку општине Србобран у свом раду", рекао је, између осталог, Честић.   

Свој пун допринос одличном утиску који је оставила промоција романа Кућа на продају, дала је својим музичким наступом млада Ивана Ђурић, полазница школе гитаре "Кос и кокос"

Службени лист