Српски  Magyar 

КУД "Бард" концертом обележио Савиндан

Културно-уметничко друштво "Стеван Владислав Каћански Бард" одржало је синоћ традиционални концерт, као и увек посвећен обележавању славе друштва - Савинадана. У предивној атмосфери, пред публиком која зна да цени вредност народне традиције, језичке, културне, верске, обичајне, уз препознатљиве звуке оркестра, развила су се кола и уплеле игре из свих крајева Србије.

Уз сечење славског колача, концерт је отворио Нешко Честић, председник општине Србобран. "Част ми је да се могу обратити Србобранцима поводом Светог Саве, на наш највећи празник. Свети Сава је творац нашег рода и нашег идентитета, основао је нашу цркву, ујединио сва наша завађена племена и оплеменио нам православљем. Нама је Светосавље начин живота, и љубав, и слога, и пут. Ако нас данас гледа, а ја верујем, може бити поносан на свој народ, а ми поносни што смо његови следбеници", рекао је, између осталог, Честић и свима честитао велики празник.

Смењивале су се затим игре из Срема, Бачке, Бруса, Београдске Посавине, Лесковца, Ниша, Књажевца. Наступале су фолклорне секције из Турије и Србобрана, и то: млађе дечје групе, дечји А и Б састави, ветерани, гости из КУД "Велико коло" из Ветерника и Градски хор "Зора" из Србобрана. У улози корепетитора нашао се Никола Кривокапић, музички аранжер био је Миленко Мартић, кореографи дечјих група Драгана Мијић и Ана Парошки, док је уметнички руководилац био Драган Миливојевић.

Ове године захвалност за подршку у организацији коцерта, уз општину Србобран, поједине институције, организације и појединце, припала је Нафтној индустрији Србије, која је издвојила средства за куповину нових нођњи за чланове "Барда".

Службени лист