Српски  Magyar 

Златни цитраши чувају традицију Мађара

У Србобрану је у суботу по 22. пут организована манифестација "Златна цитра", музички фестивал и уједно такмичење деце основних и средњих школа са територије целе Војводине. За такмичарки део ове године пријавило се 12 екипа са више од 130 такмичара.

У препуном холу Основне школе "Јован Јовановић Змај" такмичаре, њихове наставнике и госте прво је поздравио организатор фестивала Деже Немет, председник Културног центра "Гион Нандор", који је истакао да је манифестација уједно и празник цитраша. "22. пут за редом организујемо ову манифестацију, чији је организатор увек био Клуб љубитеља цитрашке музике, односно сада већ Културни центар 'Гион Нандор', а школа 'Јован Јовановић Змај' нам је домаћин. Двадесет и две године су довољан доказ да је ова манифестација нашла своје место на палети дечјих народних музичких смотри мађарске националне заједнице, и ову традицију ћемо наставити", рекао је Немет и подсетио све присутне на прве кораке од пре две деценије.

"Прва Златна цитра организована је као пратећа велике манифестације Дуриндо и Ђенђешбокрета, која је те 1995. године организована у Србобрану. Због лепог одзива деце следеће године смо поново организовали сусрет, и тако и у наредних двадесет и две године. У почетку манифестацију је карактерисала масовност и полет, међутим последњих година опада интересовање, али остају најупорнији и најјачи, као што је случај у и друштву. Данашњи дан је опет доказао да постоје упорни, који желе да наставе да се доказују, а са друге стране ми смо ту да им пружимо прилику и да слушамо лепу музику", рекао је Немет.

Након њега, присутне је поздравила и представник Мађарског националног савета Анико Јерас. Она је, између осталог, подсетила да је цитра традиционални народни музички инструмент на овим подручјима, те да има велику улогу у неговању традиције и културе свих Мађара.

"Цитра је скроман и једноставан  инструмент, који чува и негује лепоту и вредности мађарске народне музике и преноси са колена на колено. Лепо је видети да се ова традиција у Србобрану  наставља из године у годину. Она преноси колективну културну свест Мађара и повезује све генерације", истакла је Јерас.

Чланови жирија "Златне цитре" ове године су били Борши Ференц, професор народне музике и мајстор цитрашке музике, и Габриела Сабо, уредник Радио Новог Сада, организатор више манифестација народне музике и фолклора. Такмичарски део је трајало више од сат и по, а док је жири сумирао резултате, госте су у паузи забављали чланови Удружења фолклора Пићпанг (Pitypang) из Србобрана.

На свечаној додели награда јавну похвалу је добило пет оркестра, бронзану плакету два, а сребрну и златну плакету такође по два оркестра. Подељене су две "Златне цитре", које се сматрају највишим признањем у овом рангу такмичења. Организатори су по први пут доделили захвалнице професорима и наставницима, који су децу више месеци припремали за ово јединствено такмичење.

Покровитељи манифестације "Златна цитра" су били: општина Србобран, Фондација Bethlen Gábor (Будимпешта), Основна школа "Јован Јовановић Змај и МКУД "Арањ Јанош".

Ласло Парацки

Службени лист