Jun 25, 2018 Last Updated 4:53 PM, Jun 22, 2018

КУД "Бард" наступао у Орошхази

Старија фолклорна група КУД-а Бард учествовала је манифестацији "На прозор моје мајке", која је протеклог викенда одржана у Орошхази, граду побратиму Србобрана. Сусрет фолклораша у Мађарској организован је у част 08. маја, Дана мајки.

"Нажалост, целодневни програм посвећен мајкама и породицама са пуно деце, који је организовао Културни центар 'Петефи Шандор' из Орошхазе, је због кише којa је падала цели дан, морао да се пресели из градског парка у хол и концертну дворану Дома културе. Ипак, заједничка манифестација родитеља и деце протекла је у добром расположењу и у знаку изворне народне музике. Поред програма, који су почели најмлађи а наставили школарци, поред шароликости народних песама присутни су се упознали са израдом чипка и корпи од прућа, слушали бајке и певали дечије песмице. Поред КУД-а Бард, наступао је бенд Бербеч и Банда Мађарпалаткаји, који свирају мађарску изворну народну музику, тако да је програм трајао до касних вечерњих сати.

Упркос киши, која је упорно квасила цео град, изузетно лепо су нас дочекали у Културном центру. Пошто им је мала бина играли смо испред бине, и када су се зачули наша музика и песма долазили су излагачи са својих штандова да виде и чују шта се дешава. Играо је старији извођачки састав. Биле су им јако лепе наше ношње, а свидела им се и песма и игра. У обе кореографије има доста певања уз игру. То је двогласно мушко, женско и мешовито певање које јако лепо звучи, поготово када се уз то још и игра у ношњи", рекла је Зоранка Парошки из КУД "Бард".

Ласло Парацки
Фото: Рајки Јудит, Зоранка Парошки