Aug 19, 2018 Last Updated 2:20 PM, Aug 18, 2018

Традиционална жетва чува обичаје Мађара

У организацији Клуба за неговање традиција и обичаја народа и народности Србобан, У Србобрану је у суботу одржана 21. Традиционална жетва, манифестација посвећена очувању жетелачких обичаја са почетка прошлог века. Уз изворне песме, народне ношње, производе традиционалне кухиње и стари алат, присутни су имали прилику да се подсете како се некад косило жито и везивало у снопове, увере се у тежину овог посла, али и осете његов свечарски карактер, увек присутан уз жетву плодова.

Ове године у такмичењу у ком се није тражио победник већ је све било замишљено као демонстрација старих вештина, учествовало је 13 екипа из Србобрана и околних места. Стручни жири оцењивао је рад у пољу, опрему којом се радило, изглед ношње, и доручак који спремају домаћице. Свака екипа располагала је косом, великим грабљама званим бегеш, прибором за откивање и оштрење косе, а "конопи" за везивање снопова правили су се на лицу места од жита.

Члан председништва Клуба за неговање традиција и обичаја народа и народности Србобан Нандор Колер истакао је да се жетеоци сваке године окупљају с циљем да од заборава сачувају обичаје који су карактерисали послове у њиви пре више десетина година, прикажу их млађим генерацијама, а учешће младих у Традиционалној жетви најбоља је гаранција да заборав неће избрисати успомене на некадашње жетелачке обичаје.

"Нису то били лаки послови. Устајало се у два сата, од жита, још док је влажно, правило се везиво, а затим се спремао доручак који се служио у првој паузи рада. Управо такав рад, изглед жетеоца, опрему и ношње желимо да прикажемо младим људима и научимо их да и они наставе са очувањем нашег богатог наслеђа", рекао је Колер.

Све учеснике манифестације, госте из Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Националног савета Мађара, на почетку је поздравио Нешко Честић, председник општине Србобран. "Велика је срећа једног народа када успешно чува своју традицију. Многи народи у журби за модерним животом заборављају све оно из чега су настали. Срећан сам када видим како ви чувате и негујете своју традицију, а на нама је да вас подржимо колико можемо, као што то чинимо са Римокатоличком црквом. Добре односе два народа чувамо и кроз контакте нашег Србобрана са два града у Мађарској, Јаношхалмом и Орошхазом", рекао је Честић.

Ифју Золтан, члан Општинског већа, истакао је да је Клуб за неговање традиција и обичаја народа и народности у организацију уложио огроман труд па резултат није изостао. "Са овом и сличним манифестацијама треба наставити, јер је то интерес и града и општине Србобран. Сваки догађај у којем се мештани добро осећају за нас је важан и има нашу подршку", рекао је Ифју.

Уз традиционалну жетву и ове године био је организован посебан програм за децу у којем су се најмлађи учесници жетелачких радова, такмичили су трци у џаковима, брзом круњењу кукуруза, надвлачењу конопца и другим играма. Свештеник Петер Сарваш и ове године освештао је први хлеб.