Sep 18, 2018 Last Updated 1:20 PM, Sep 18, 2018

Надаљчани обележили Ивањдан

Мештани Надаља и њихови гости из целе Војводине обележили су у петак сеоску славу, велики летњи празник - Ивањдан. Црква овај празник назива Ивањдан, а народ му додаје још неколико назива: Летњи Свети Јован, Биљобер, Метлар, Свитњак, Игритељ и Наруквичар, што јасно показује мноштво разних обичаја на овај велики празник. Многе надаљске куће украсили су уплетени венци који се чувају као лек против разних болести.

Овим поводом организована је манифестација "Аматери своме граду и гости", а отворио је председник oпштине Србобран Радивој Парошки. "Данас је Надаљ огрејан жарким сунцем, али је огрејан и срцима наших аматера који целе године вредно раде да би и на овај велики празник у Надаљу показали шта знају. Надаљ је чувено шајкашко место, у њему су потомци славних ратника који су ратовали чак и са Наполеоном, и поносни смо на њих. Ивањдан треба да покаже колико смо снажни и сложни, свако наше место и свакога дана то треба да покаже, и на нама је да учинимо све да живимо боље и срећније. Честитам Ивањдан Надаљчанима", рекао је Парошки.

У програму који је изведен наступала су: Културно – уметничко друштво "Ивањско цвеће" из Надаља, КУД "Стеван Каћански Бард", певачка група Клуба за неговање традиције и обичаја свих народа и народности из Србобрана, секција модерног плеса "Звездице", певачка група "Ђурђевак", Удружење грађана "Ром", хор "Зора", рок бенд "The boom", звезда Гранда Јоца Стафановић и оркестар Милениум.