Српски  Magyar 

Одржана XVI Музика наших предака

Србобрански Мађари, њихови сународници из многих крајева Војодине, али и припадници других националних заједница који поштују и воле да чују мађарску изворну музику, имали су у суботу прилику да уживају у звуцима цитре, виолине и других инструмената, на XVI традиционалној манифестацији Музика наших предака.

Као и претходних година, спортска хала била је испуњена до последњег места, пред публиком су се смењивали бројни извођачи, солисти и групе, а све је зачинила велика забава у којој су, након програма, учествовали сви присутни.

Организатори, МКУД "Арањ Јанош" и Културни центар "Гион Нандор", успели су да обезбеде наступ Micsik Béle, као и фоклорних група Róna,  Rizgetős и Cirkalom, и музичких састава Fokos, Mentés Másként и Csalóka. Подршку организаторима дали су општина Србобран, Национални савет мађарске националне заједнице и фонд Bethlen Gábor.

Манифестацију је отворио Радивој Парошки, председник општине Србобран. Поздрављајући окупљене, организаторе и извођаче, и изражавајући задовољство због додељене му улоге да отвори XVI Музику наших предака, Парошки је истакао да локална самоуправа увек стоји иза овог и свих сличних пројеката, "јер они обезбеђују да се чува, негује и од заборава отме културно наслеђе које су стварали наши преци".

"У овој манифестацији постоји још једна димензија, а то је да неговањем културе народа који живе у Србобрану, стварамо услове да побољшамо и ојачамо заједништво, толеранцију и заједнички живот. Поносан сам јер могу да кажем да живимо у заједници у којој влада такав дух и он ће нам омогућити да Србобран крене бржим корацима напред", рекао је Парошки. Њему је овом приликом уручена захвалница организатора за подшку у припремама XVI Музике наших предака.  

Службени лист