Српски  Magyar 

Више од 150 ученика свирало цитре у Србобрану

У холу Основне шоле "Јован Јовановић Змај" у  суботу је одржана 23. "Златна цитра", такмичење цитрашких оркестара и солиста основно-школског узраста. У циљу приближавања изворне музике широј публици, манифестацију је организовао Културни центар "Гион Нандор". Прво такмичење младих цитраша одржано је 1995. године, као пратећи програм велике манифестације Дуриндо и Ђенђешбокрета.

Ове године пријавило се укупно 19 такмичарских група из једанаест војвођанских места, укупно око 150 љубитеља цитре. Поред домаћина, дошла су деца из основних и средњих школа из Мужље, Чоке, Сенте, Богароша, Палића, Пачира, Телечке, Темерина, Скореновца. Поново се показало да ово такмичење у извођењу мађарске народне музике има своје оправдање, јер је расадник талената и учесника каснијих манифестација, као што је бечејско такмичење ученика средњих школа, и највеће манифестације војвођанске мађарске народне музике и фолклора -  Дуриндо и Ђенђешбокрета.

Такмичење се одвијало у пет дисциплица, а као награде додељене су златне, сребрне и бронзане плакете. Најбољи су добили највећу награду фестивала – Повељу Златна цитра. Испред Културног центра "Гион Нандор" госте и такмичаре поздравио је Деже Немет, дикректор КЦ, а затим и Габријела Линка, представница Мађарског националног савета. Она је, између осталог, подсетила да је цитра традиционални народни музички инструмент на овим подручјима, те да има велику улогу у неговању традиције и културе свих Мађара. "Цитра је скроман и једноставан инструмент, који чува и негује лепоту и вредности мађарске народне музике, и преноси је са колена на колено. Лепо је видети да се ова традиција у Србобрану наставља из године у годину. Она преноси колективну културну свест Мађара и представља повезаност свих генерација", истакла је Линка.

Чланови жирија "Златне цитре", као и ранијих година, били су професионалци цитрашке и мађарске народне музике Борши Ференц, професор народне музике и мајстор цитрашке музике, и Габриела Сабо, уредница Радио Новог Сада, организатор више манифестација народне музике и фолклора. Јавну похвалу добили су сви оркестри и учесници, док су златну плакету добила два, бронзану плакету четири, а сребрну и златну плакету по два оркестра. Додељене су две "Златне цитре", које се сматрају највишим признањем у овом рангу такмичења. Организатори су по први пут доделили захвалнице професорима и наставницима који су децу више месеци припремали за ово јединствемо такмичење.

"Златној цитри", коју из године у годину подржава и општина Србобран, присуствовали су и бројни гости; председница Скупштине општине Милена Аларгић, Золтан Ифју и Беата Сабадош Фодор, чланови Општинског већа, представник Културног савеза војвођанских Мађара Акош Хајверт, директорка Народне библиотеке Србобран Ева Киш, као и представници цивилних удружења из Србобрана.

 

Службени лист