Српски  Magyar 

Римокатолици у Србобрану обележили славу цркве

Бројни верници, заједно са свештенством и гостима, представницима јавног и друштвеног живота у Србобрану, обележили су у суботу славу римокатоличке цркве Узвишења Светог Крста. За ову прилику припремљен је богат културно-уметнички програм у дворишту Основне школе "Јован Јовановић Змај".

Окупљање верника у порти католичке почело је већ током поподнева, а званичан програм у 17.00 часова, посетом Калварији. Колону верника водио је свештеник Ференц Брашњо, рођењем Србобранац, који сада служи у Малом Иђошу. Од 18.00 часова одржана је свечана миса коју је служило девет свештеника из Војводине. Мису је водио Арпад Веребеји, апатински декан, жупник у Дорослову и Богојеву. Након мисе, од 19.00 часова, слава се наставила у дворишту ОШ "Јован Јовановић Змај", где је по трећи пут приређен је пригодан културно-уметмички програм, у организацији Дома културе и општине Србобран.

Присутнима се најпре обратио председник општине Радивој Парошки, који је посебно нагласио да је Србобран био, јесте и биће средина где влада заједништво, љубав и слога, које сви заједно требају и морају неговати."Ово је трећи пут како организујемо прославу овог великог празника и то је доказ колико су наши људи повезани. На грбу општине Србобран налазе све два храма које повезује мост, православни и римокатолички, што говори о нашем заједништву и добрим односима. Поносан сам што као председник општине већ трећи пут обележавамо славу цркве Узвишења Светог Крста и надам се да смо успешно успоставили једну вредну традицију. Желимо да свака наша национална заједница негује своју културу, традицију, језик, писмо, музику, јер само кроз прожимања можемо осетити заједништво", рекао је Парошки и свим окупљенима честитао славу.

У наставку вечери наступили су фолклорна група Пићпанг, Градски хор Зора, КУД Бард, солисти Жофија Сабадош и Петронела Фењвеши, затим Хор Клуба за неговање традиције и обичаја свих народа и народности Војводине, и група Шуханцок. Велики аплауз је измамио наступ Дувачког оркестра из Орошхазе, братског града Србобрана, који је први пут одржао концерт у Србобрану.

 

Службени лист