Српски  Magyar 

Обележен Дан српског јединства

Србија и Република Српска данас први пут обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Подизањем државне заставе на јарбол на Тргу слободе, обележавању празника придружила се и општина Србобран. Овај празник од ове године заједнички се обележава у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима живе Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

"Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт. Овај датум симбол је јединства српског народа, а без слоге и солидарности не можемо градити снажну и праведну државу, која је крајњи циљ свих наших напора, активности и деловања. Млади нараштаји који представљају нашу будућност имаће прилику да и кроз овај свечани дан уче о незаборавној храбрости и пожртвовању својих предака, који су на безброј места и у разним временима положили своје животе у темеље Србије и наше слободе. Наш народ највеће успехе и снагу показао је онда када је био јединствен и његову слогу никада не смемо нарушити. Част ми је да имам прилику да први пут свим грађанима општине Србобран честитам Дан српског јединства, слободе и националне заставе", поручио је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Заједно са Дебељачким, подизању заставе на Тргу слободе присуствовали су и Милица Зарић, заменица председника општине, Јовица Андрић, члан Општинског већа, Нинослав Јокановић, председник Савета Месне заједнице Србобран, и Слободан Субић, директор Центра за спорт и туризам.

 

Службени лист